Vandring på Stigtomta kyrkogård

Mitt Sörmland - Vandring på Stigtomta kyrkogård
Textstorlek:

Den 7 september anordnade Stigtomtaortens hembygdsförening kyrkogårdsvandring. Sveriges Släktforskarförbund genomför en dokumentation av samtliga kyrkogårdar i Sverige. Detta sker bland annat på grund av att flera gravstenar tas bort i säkerhetssyfte då de inte är fast förankrade utan kan riskera att rubbas eller falla. Barbro Stålheim, ordförande i Släktforskarförbundet berättade om ett 20-tal mer eller mindre kända personer, vilka ligger begravda här. Barbro har fotograferat samtliga gravstenar och tolkat dess inskriptioner. Hon har också tagit reda på fakta om personerna och deras levnad. Det är det som gör en sådan här vandring intressant och personerna får lite liv igen.

Vi startade med C W Strandberg, eller Talis Qualis som han kallade sig. Han var sonson till prästen i Stigtomta och föddes i prästgården 1818. Han utbildade sig bland annat i Lund och skrev då Kungssången. Barbro berättade om familjerna Nyman och Blomqvist från Åsby och Hormesta, om handlarna Rogsmo, Berggren och Åström med flera. Vi tittade på familjegraven Berg där skollärarinnorna Hildur och Anna Berg vilar. Många minnen dök upp, bland annat om dessa ”fröknar”.

Nästa stopp var vid graven till en bilbyggare, Leif Mellberg, känd i bilkretsar för bland annat sin SAAB med ”måsvingar”, dörrar som öppnades upp över taket. En kanske lite udda person var homeopaten Cronsioe, boende vid Betel och Nyborg, nuvarande Bärbovägen. Tillsammans med en annan likasinnad frikyrkopastor skrev han hundratals psalmer. En gravplats i form av ett liggande kor finns för familjen Kleen från Valinge. Strax intill kyrkan står ett gjutjärnskors med inskriptionen ”klockare och folkskollärare i Stigtomta Gottlieb Zetterberg 1802 – 1875”. Hans gärning spänner över nästan 50 år i kyrkans tjänst.

Gravstenarna berättar också om gamla yrken, fodermarsk (stallföreståndare), stationsföreståndare eller stins, provisor (apotekare). Barbro pratade om olika typer av gravstenar som är av kulturellt intresse och bör bevaras för framtiden. Detta även om gravrättsinnehavare saknas.

Det var en mycket intresserad skara på 23 personer som i det vackra vädret uppskattade Barbros fantastiska arbete.