d
John Briggs, världens främste kännare av DC5 jagar pophistoria i Katrineholm. Foto: Privat
Enligt Kurirens smått skräckslagne referent slog fansen, mestadels bestående av unga kvinnor, sönder bänkarna till kaffeved.

John jagar legendariska popsnören i Katrineholm

För snart 60 år sedan uppträdde en av världens främsta popgrupper på Skogsborg i Katrineholm. Tusentals vilda fans slog bänkarna till kaffeved och tjöt i kapp med musiken. Nu jagar engelsmannen John Briggs spår efter den glömda storkonserten.

Det lär ha varit en av de märkvärdigaste konserterna i Katrineholms historia. The Dave Clark Five var popfantomerna från England som tillsammans med The Beatles utgjorde fronten i “The British Invasion”.

De hade just petat Beatles från Englandslistans förstaplats med singeln “”Glad All Over”. 18 maj 1964 spelade gruppen inför 5 000 extatiska åskådare på idrottsplatsen Skogsborg, i samband med firandet av Barnens dag.

Enligt Kurirens smått skräckslagne referent slog fansen, mestadels bestående av unga kvinnor, sönder bänkarna till kaffeved och tjöt så att musiken inte gick att höra.

Engelsmannen John Briggs är nu på jakt efter minnen och samlarobjekt från den legendariska spelningen i Katrineholm. John är världens främsta samlare och expert på The Dave Clark Five.

– Jag skriver på en ny bok om DC5, som vi fans kallar dem, berättar John.

Han fastnade för gruppen redan 1963 och har sedan dess samlat skivor, posters, merchandise – ja, i princip allt som har med DC5 att göra. Han har också gett ut ett fanzine och dussintalet böcker om gruppen.

– När internet slog igenom på 90-talet märkte jag att det fanns många DC5-fantaster kvar därute som delade mitt intresse. Detta trots att gruppen hade trappat ned redan i slutet av 1960-talet.

– Jag kom också i kontakt med flera gruppmedlemmar. Jag fick möjlighet att delta på deras familjesammankomster och bodde då hemma hos dem. Vi blev vänner, helt enkelt, säger John.

John letar även information om andra konserter på Dave Clarks Sverigeturné, som sträckte sig från Sandviken i norr till Helsingborg i söder.

Höjdpunkten var “popfestivalen” på China i Stockholm tillsammans med dåtida storheter som The Shadows, Cliff Richard och Glenda Collins.

Från Dagens Nyheters arkiv kan vi förstå att turnélivet var rätt slitsamt: i Helsingborg fick en av bandmedlemmarna en sten kastad i huvudet från publiken och när turnén var avslutad rapporterades från England att Dave Clark själv drabbades av magsår: “Jag tålde inte den kontinentala maten”, sa han.

Det är ju inte utan att man undrar vad britterna tvingades äta – sill, surströmming och kaviar?

– Det vore jättekul om någon i Katrineholm har minnen, autografer, skivor, affischer eller andra föremål som förekom i samband med konserten, hälsar John. Han berättar att gruppen släppte hela 30 singlar i Sverige med olika konvolut, vilket gör skivorna intressanta för samlare.

– Många minns kanske gruppens mest kända singlar “Glad All Over” och “Bits and Pieces”, men min personliga favorit är svenska releasen av LP:n “At The Scene”.

En sak är säker: det är inte utan att den nöjeslystne kan snegla lite avundsjukt bakåt i tiden. Firandet av Barnens dag i Katrineholm för 60 år sedan engagerade hela stan och drog säkert folk långväga ifrån.

Förutom DC5 bjöds ett stort karnevalståg, tivoli och framträdanden av svensktoppsstjärnan från Karungi, Karl-Erik Thörn samt skönsjungande Hootenanny Singers.