Helene och Roland Haglind från Tystberga har fått diplom av Sörmlandsleden eftersom de gått runt hela leden. Foto: Privat
Vyerna över Bråviken kan vara både storslagna och vilsamma. Foto: Privat
Etapp 3 beskrivs som vacker och varierande etapp i storslagen natur. Leden går söderut mot Tyresta. Foto: Privat
Ibland måste man äta för att orka fortsätta. Roland sköter stormköket. Foto: Privat
De har också varit i alla Sveriges nationalparker. Det här är Vadvetjåkka Nationalpark, nordväst om Torneträsk. Foto: Privat

De har vandrat runt hela Sörmlandsleden

Helene och Roland Haglind i Tystberga fick diplom av Sörmlandsleden i år för att de gått runt hela leden. 62 etapper runt om i Sörmland är en vandring på sammanlagt närmare 62 mil.

– Vi har säkert hållit på i 40 år, men vi blev mer fokuserade på att gå klart hela de senaste tre åren, säger Helene Haglind.

Varje år är det cirka 25 personer som lyckas gå runt hela Sörmlandsleden. Då räknar man inte in avstickare och rundslingor utan huvudledens 62 etapper.

– Det kan vara fler, men det är ungefär 25 personer som hör av sig till oss och får diplom, säger Emma Öberg, på Sörmlandsledens kansli.

Helene och Roland gillar att vara ute i naturen och har inte enbart tagit sig runt hela Sörmlandsleden, utan också sett alla nationalparker och de svenska världsarven.

– Under pandemin när man inte kunde åka någonstans bestämde vi oss för att se alla nationalparker och världsarv, säger Helene.

Sverige har 30 nationalparker, från Stenshuvud på Österlen i sydligaste Skåne till Vadvetjåkka längst i norr, och 15 världsarv utspridda över Sverige.

– Det är fantastisk natur. Sverige är fantastiskt.

En del nationalparker kräver lite extra enbart för att ta sig dit.

– För att ta sig till Vadvetjåkka fick vi gå 13 kilometer, detsamma gällde Töfsingedalen i Älvdalen.

Att det är jobbigt och väglöst är inget de backar för.

– Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet var otroligt häftig natur som vi aldrig hade sett om vi inte bestämt oss för det här.

Tycker om Tystbergas natur

Sarek är ett högalpint område med fjäll som är 2 000 meter höga och med nästan 100 glaciärer. Padjelanta beskrivs som de vida högslätternas och stora sjöarnas fjällandskap. Stora Sjöfallet har mäktiga fjällryggar och djupt nedskurna dalar.

Men Helenes hjärta klappar också för Sörmlandsleden och speciellt för lederna i Tystbergas närhet.

– Jag tycker om vår natur runt Nynäsreservatet och också neråt Bråviken.

Det som varit lite besvärligt med Sörmlandsleden är inte vandringarna utan logistiken. Man går från punkt a till punkt b och bilen står kvar vid punkt a.

Ansvariga för etapp

– Det är knöligast med lederna längst bort i Eskilstuna och Stockholm. Vi har tagit med cykel ibland som vi ställt i ena ände av leden och börjat gå i den andra änden. Vi har haft sällskap av goda vänner. Då har vi haft två bilar.

Nu har de blivit ansvariga för etapp 54 på Sörmlandsleden, en åtta och en halv kilometer lång sträcka från Karlfors kvarn till Gisekvarn i Nynäsområdet.

– Det är jättekul, och en av de finaste etapperna, tycker jag, säger Helene.