Minikossorna Dexter är en av världens minsta raser med en mankhöjd på runt en meter. Åska och Olivia ser till att markerna hålls betade hemma hos Urd Johnsen utanför Eskilstuna. Foto: Eva Axelsson
Dexterkorna delar hage med elva alpackor och en fjällko. Tillsammans ser de till att hålla markerna betade.
Dextern har ibland kallats för ”poorman´s cow”, fattigmans ko, eftersom den främst hörde hemma på de allra minsta gårdarna på Irland.
"Köttet lär vara väldigt gott. Men här är de hobbykossor och parkarbetare", säger Urd Johnsen och Mario Siegfried som föll för dexterns behändiga konstitution och trevliga utseende.
De skickar iväg alpackaullen till ett spinneri och får garn.
Newfoundlandhunden Vinni är en ivrig bergsbestigare. Och när hon tagit sig upp på någon av bumlingarna i beteshagen väntar hon sig godis i belöning av husse Mario Siegfried.

Dexter – världens minsta koras håller marken öppen

Två av världens minsta kossor betar i en hage några kilometer utanför Eskilstuna. Åska och Olivia ser på håll inte så mycket större ut än kompisen Vinni, Newfoundland-hunden som möter upp på infarten glatt skuttande.

Åska och Olivia är dexter-kor, en ras som inte blir större än runt en meter i mankhöjd.

Urd Johnsen och Mario Siegfried på Hörningsnäs föll för dexterns behändiga konstitution och trevliga utseende och för några år sedan flyttade Åska och Olivia, mor och dotter, in bland de andra djuren på gården. Numera delar minikossorna betesmark med elva alpackor och en fjällko.

Från Irland

Dextern kommer ursprungligen från sydvästra Irlands karga och kulliga landskap där den genom århundradena tjänstgjort som effektiv, ihärdig naturbetare och hållits som både mjölk- och köttproducent.

Fattigmans ko

Den har ibland kallats för ”poorman´s cow” eftersom den främst hörde hemma på de allra minsta gårdarna som inte hade annat än mycket magert bete att erbjuda.

– Köttet lär vara väldigt gott. Tydligen ska korna vara lite äldre för att smaken ska bli den rätta. Vi har hört att de som föder upp dem i stor skala har väldigt mycket restaurangbeställningar, säger Urd Johnsen.

Men på Hörningsnäs hålls de för sin egen skull.

– De är hobbykossor och parkarbetare. Betar och håller markerna öppna, precis som fjällkon.

Den sistnämnda går under smeknamnet Mamma Mu och är skyggare än de två mindre, men betydligt bastantare dexterkorna.

– När hon först kom hit var hon så blyg att hon mest höll sig undan i skogen. Vi fick gå ut med kraftfoder i en hink åt henne.

Gillar inte närkontakt

Olivia och Åska är inte blyga, de kommer fram och nosar lite försiktigt, men vänder sedan uppmärksamheten mot foderbordet där det just vankats en ny omgång hö.

Alpackorna iakttar oss storögt, men närkontakt är inte deras grej.

– Nej, de tycker inte om att bli klappade eller att man tar på dem överhuvudtaget. När vi klipper dem en gång om året för de ett väldigt liv, säger Mario Siegfried och berättar att de ”gjort prao” på en gård med ett stort antal alpackor för att få snits på ullklippningen.

– En australiensare var där och klippte. Australien lär ha de största besättningarna med alpackor.

Använder ullen

På Hörningsnäs är de dock inte fler än att alla alpackor har egna namn. Både Fiona, Coya, Castor och de övriga långbenta ulltottarna bidrar till tröjor, sockor och vantar, men i liten skala.

– Vi skickar ullen till ett spinneri och ger bort garnet till vänner och bekanta som stickar.