Föräldrarådet vill pusha politikerna att satsa på Stenhammarskolan i stället för att dra ner. Foto: Mostphotos
Angelika Jyttner i Föräldrarådet.

Tusen namn för resurser till Stenhammarskolan

Föräldrarådet på Stenhammarskolan i Flen uppvaktar politikerna med en rejäl namninsamling.

De har tusen namnunderskrifter och fortsätter samla in namn.

– Vi vill trycka på politikerna att skjuta till mer pengar till Stenhammarskolan för att förhindra försämringar, säger Angelika Jyttner som har två barn i skolan.

Föräldrarådet bildades i mars och engagemanget växer, säger Angelika Jyttner.

– Att spara sammanlagt 26 miljoner kronor är inte rimligt, det behöver skjutas till pengar. Vi vill ha kraftiga åtgärder som gör att Stenhammarskolan ska kunna bibehålla och förbättra undervisning och trygghet.

Stenhammarskolan ska minska sin budget från 77 miljoner 2023 till 50,8 miljoner 2024. Skolan kommer att förlora 100 elever, vilket motsvarar en nedgång på 6,5 miljoner. Dessutom minskar skolpengen med 6500 kronor per elev.

Fackförbundet Sveriges Lärare protesterar också mot sparkraven. ”Vi kan inte fullfölja vårt uppdrag längre”, säger Lise-Lotte Johansson på Sveriges Lärare i Flen till Eskilstuna Kuriren.

Om inte politikerna skjuter till pengar riskerar över 20 tjänster inom skolan i Flen att försvinna. Föräldrarådets Angelika Jyttner säger att de är bekymrade.

– Det kommer att leda till större klasser och kanske sammanslagningar av klasser. Vi är oroliga för personalens skull, det kommer att bli svårt att göra ett bra jobb. Och naturligtvis framförallt för barnens skull. Hur blir det i skolan?

Den 17 juni ska beslutet om skolbesparingarna fattas i kommunfullmäktige.

– Vi vet att många skolor i kommunen också drabbas och vill gärna att fler engagerar sig. Samtidigt efterlyser vi en solidaritet inom kommunen, där resurser satsas på dem som behöver det mest.