Mellösaborna kämpar för den nedläggningshotade Kyrkskolan. För tio år sedan stod Mellösaborna på samma plats och kämpade för skolan då också.
Skolchef Henrik Ljungqvist tittar på manifestationen. Han anser att Kyrkskolan ska läggas ner av ekonomiska skäl.
En av de få politiker som gick in genom stora entren, miljöpartisten Cecilia Fries, fick hjärtan av barnen med uppmaningen att behålla Kyrkskolan.
Foto: Karina Frölund

Mellösa kämpar än en gång för Kyrkskolans framtid

För tio år sedan stod Mellösaborna på samma ställe, utanför stadshuset i Flen, med samma budskap som nu. De vill ha Kyrkskolan kvar.

Byborna samlades för manifestation när politikerna i kommunstyrelsen i Flen hade möte i stadshuset på måndagen.

Kommunstyrelsen skulle ta ställning till (S) förslag om att lägga ner Kyrkskolan F-6 och bygga en ny skola F-3 på kommunens tomt bredvid förskolan, och skjutsa de äldre barnen till skola i Flen eller till Bruksskolan F-6 i Hälleforsnäs.

Bygderåd, föräldrar och barn samlades utanför och delade ut hjärtan till de få politiker som passerade.

Skjutsar barnen till Mellösa

– Jag vill inte ha mina barn i skola i Flens tätort. Det har jag haft och det var inte bra, det var mycket bråk på skolan, säger Göran Bengtsson som skjutsar sina barn genom Flen till Kyrkskolan i Mellösa.

Han stod utanför stadshuset även för tio år sedan och protesterade mot planerna att lägga ner Kyrkskolan.

På trappan står barn och skanderar, ”rädda vår skola” ”rädda vår skola”.

– Det är en jättemysig skola, säger ett av barnen.

Under årets första månader har Kyrkskolan, än en gång, kommit upp på kommunledningens bord och förslagen har avlöst varandra.

Skolchefen vill lägga ner

Kommunledningsförvaltningen har föreslagit att Kyrkskolan i Mellösa ska läggas ned, eftersom skolan anses för dyr att renovera och det finns ett överskott av skollokaler totalt sett.

– Jag anser att Kyrkskolan ska läggas ner av ekonomiska skäl, säger skolchef Henrik Ljungqvist som är på plats vid manifestationen.

– Jag förstår Mellösaborna, men min uppgift är att se till att alla elever har det bra, säger han.

Men det förslaget försvann när Socialdemokraterna nu lyfte sitt nygamla förslag om att bygga en skola för förskoleklass till årskurs 3 bredvid nuvarande förskolan Tomtebo i Mellösa.

Nytt förslag om skolan

Och vid dagens möte röstades Socialdemokraternas förslag ner och istället kom ett nytt förslag från Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Eller ett nygammalt, att varsamt renovera Kyrkskolan och hålla kostnaderna nere.

– Vi har jobbat på förslaget ett tag. Vi tycker det är viktigt att skolan finns kvar i Mellösa. Det är ju till Mellösa och liknande orter som barnfamiljer vill flytta, säger Björn Karlsson (C).

Även om förslaget är vad Mellösaborna vill ha, är bygderådet försiktigt positiva än så länge.

– Vi är glada att förslaget kom, det är ett steg i rätt riktning. Men det har varit många turer fram och tillbaka. Och vi avvaktar tills vi ser att beslutet om skolan är taget, säger ordförande i Mellösa bygderåd, Birgitta Hermansson.

Beslutet om Mellösas skola tas den 4 mars i kommunfullmäktige.