Kent Andersson spelar numera horn i Flens blåsorkester. När han började 1953 spelade han trumpet. Foto: Karina Frölund
Andreas Odsvall och Linda Borgmyren spelar tvärflöjt.
Klarinett spelar Kjell Rundqvist från Lidingö och Sparreholm.
Mila Thoors är organist i Klosters kyrka. Hon är också dirigent för blåsorkestern.

Firar jubileum med blåsmusik

Flens Blåsorkester firar 75 år på söndag med konsert i Stenhammarskolan. De gör bland annat en liten nostalgitripp med utvalda återblickar i orkesterns historia. Den internationellt kände trombonisten Håkan Björkman är solist.

Blårorkestern i Flen är en rejäl orkester med 25 personer. Många åker från Högsjö, Eskilstuna, Katrineholm och Gnesta för att vara med.

– Jag tror att vi lockade många att vara med under pandemin. Då pausade ju alla andra orkestrar i Sörmland, men vi spelade med varandra digitalt. Det finns ett särskilt program som man kan använda för att spela tillsammans. Tyvärr kan man inte se varandra, så dirigenten får jobba muntligt, säger Andreas Odsvall, ordförande i föreningen.

Han säger att de var en väldigt liten orkester innan pandemin.

– Det var bara ren tur att vi hade rätt instrument så vi kunde spela tillsammans. Om man saknar vissa instrument i orkestern går det inte att spela styckena. De är skrivna för en viss sättning.

När pandemin var över hade orkestern inte bara överlevt utan dessutom växt.

– Det är jätteroligt. Vi har lockat till oss fler musiker.

Kent Andersson har åkt från Högsjö för att repetera. Han började som tioåring i orkestern, då bodde han i Skebokvarn och spelade trumpet.

– Alla andra spelade dragspel. Jag ville spela något annat, då blev det trumpet.

Han berättar att orkestern åkte till nordnorge och spelade i mitten av 1970-talet. Men sedan har Kent Andersson gjort ett 40 år långt uppehåll. När hans fru gick bort för tre år sedan började han spela igen. Men nu spelar han horn.

– Det är roligt det också, säger han.

– Musiken bygger på att någon spelar bas, och det är brist på vissa instrument, säger Andreas Odsvall förklarande.

Orkestern repeterar inför konserten på söndag. Mila Thoors, organist i Klosters kyrka, är dirigent för blåsorkestern. Hon tar fram pinnen och tittar lite i noterna innan hon sätter igång musikerna.

– Vi har gett oss på ett verk av Gustav Holst, han är blåsmusikens fader kan man säga. Det är roligt men svårt, säger Andreas Odsvall.

På jubileumskonserten kommer trombonisten Håkan Björkman att spela solo. Han är solotrombonist i Sveriges Radios symfoniorkester och solotrombonist i The Chamber Orchestra Of Europe (Europas Kammarorkester).

– Vi har övertalat honom att komma till Flen och öva med oss en gång, för vår skull, säger Andreas Odsvall.