Högsjös egen eldsjäl Ulf Karlsson fixar brinnande bockar, pimpelfiske, motordrivna sparkar, och egentillverkad öl. Foto: Karina Frölund
Här är det svetsade skelettet till den lilla julbocken.
I källaren har han byggt en liten värld bakom fönstret.
I källaren gör han öl och har en egen enarmad bandit.
Första advent halmar Högsjöborna två bockar.
och trettondagsafton eldar de upp dem.
Om det är is på sportlovet hjälper han barnen pimpelfiska. Foto: Arkivbild/Karina Frölund

Eldsjäl och uppfinnare Ulf håller Högsjö igång

Han har varit Högsjö trogen hela sitt liv, och är ortens egen lekpappa och uppfinnare med barnasinnet kvar. Men han har också besökt Högsjös egen Hollywoodfru, tillika melloartist, Gunilla Persson, i hennes våning på Manhattan. I morgon, fredag, står Ulf Karlsson på sjön i Högsjö och lär sportlovslediga barn pimpla och ha koll på isen.

– Många har åsikter om Gunilla Persson, men hon har absolut varit framgångsrik och gett Högsjö lite stjärnglans, säger Ulf.

Han och Gunilla Persson är båda uppväxta i Högsjö, men kände egentligen inte varandra, men deras mammor var vänner. Gunillas mamma Iris ofta var hemma hos min mamma och drack kaffe, berättar Ulf Karlsson.

– När jag och Kerstin (Ulfs fru) vann en weekend i New York i mitten av 90-talet sa Iris direkt att hon skulle berätta det för Gunilla. ”Nu får hon ställa upp”.

– Och det gjorde hon. Vi blev hämtade med limousin och hälsade på i Gunillas fyrarummare på Manhattan.

Inte förvånad

Efter det har de träffats en hel del. Under helgens melodifestival hejade han och Kerstin på henne.

– Jag är positivt överraskad av låten. Hon fixar det mesta, så jag är inte förvånad att hon gick vidare till semifinal, säger han.

Så om Gunilla ger lite stjärnstatus åt Högsjö så är Ulf något av bygdens uppfinnare och lekfarbror.

Det är han som tagit initiativ till julbocktraditionen i Högsjö. Han har byggt skeletten av metall som sedan ortsborna halmar den första advent. Bockarna vakar över samhället fram till trettondagsafton då Högsjöborna sätter eld på dem.

Byggt olika fordon

– Många går och väntar på att något ska hända eller att någon ska hitta på något. Sådan är inte jag. Om man vill att det ska hända något får man ta tag i det.

Han började tidigt att engagera sig. Först spelade han fotboll i Högsjö bollklubb och sedan var han ungdomsledare och engagerad i föreningen.

Han var med och startade Högsjödagen och såg till att fotbollsklubbens unga fick tjäna pengar till laget genom att sälja lotter. Då var det ett stort evenemang där band som Svenne Rubins och Sten & Stanley spelade.

– Varje år, i fem – tio år, gjorde jag olika fordon till Högsjödagen. Första gången kapade jag två Saabar och svetsade ihop, en blå och en röd, (M) och (S). Den gick att köra åt båda håll, men ibland gick den på snedden.

Fångarna på fortet

Han gjorde bland annat ett badkar med motor, en cykel som gick åt fel håll, en spark som gick i 60 kilometer i timmen och en parksoffa med tre hjul som man kunde trampa framåt.

När han får en idé så försöker han genomföra den. Ofta är det för att andra ska ha roligt.

I slutet av 80-talet var Ulfs fru Kerstin kommunal dagmamma. Då var fångarna på fortet väldigt spännande.

– Då hade jag stora pappnycklar som barnen fick använda vid olika uppdrag i vår bod. När vårt äppelträd dog barkade jag av det och målade vitt med röda slingor. Sedan hängde jag polkagrisar i det. Väldigt populärt hos dagbarnen, säger han.

Brygger öl

Förra året till påsk köpte han godis och gömde i ägg. Sedan bjöd han in alla ukrainska barn i området och arrangerade lekar.

– Jag har alltid tyckt om när barn blir glada. Jag gillar att hitta på roliga saker med barn.

Efter att ha jobbat 47 år på filtfabriken Voith Paper i Högsjö har han numera pensionärstillvaro och har börjat göra öl i källaren.

– Det är inte så svårt, men måste vara noggrann med tiden, temperaturen och att hålla rent. Då funkar det bra.

Nu när det är sportlov arrangerar Högsjö fiskevårdsförening pimpelfiske på sjön. Ulf är tillsynsman i föreningen och i morgon fredag hjälper han barnen att fiska.

– Barnen brukar orka i tio minuter sedan står föräldrar eller farföräldrar med spöt medan ungarna leker och äter korv.

Den 17 augusti är det dags för Högsjödagen igen, efter flera års uppehåll. Då är Ulf med och arrangerar. Kanske att Gunilla Persson kommer att stå på scen och kanske att Ulf har byggt något udda fordon att åka i.