Maggie och Per Thyren från Nyköping står vid ett hygge utanför Katrineholm och kollar in hökugglan som spanar efter något att äta. Foto: Karina Frölund
Tranorna har börjat anlända till Sverige och Sörmland. Foto: Per Thyrén
Hökugglan utanför Katrineholm har väckt intresse. Foto: Per Thyrén
Tofsvipan är en av de första som kommer tillbaka till Sverige efter vintern. Foto: Per Thyrén
Bofinkens sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Foto: Mostphotos
Maggie och Per Thyren hoppas se vårfåglar också. Foto: Karina Frölund

Spanar efter hökuggla och lyssnar efter våren

Maggie och Per Thyren från Nyköping står i ett hygge och tittar efter den hökuggla som fler spanat in utanför Katrineholm. Våren är på väg och med den kommer flyttfåglar och fågelkvitter.

Det är tredje gången som Per och Maggie står på hygget och spanar efter ugglan.

– Det är inte så att vi åkt fram och tillbaka enbart för ugglan, men nu hämtar jag Maggie från tåget och då passar vi på.

Och den här gången får de faktiskt syn på hökugglan högt uppe i ett träd.

– De är otroligt fina. Den satt där och spanade efter något att äta, som sork eller möss, säger Per.

– Det är en häftig tid på året om man gillar fåglar, säger Maggie.

Våren är på gång

Nu kommer den första flyttfåglarna tillbaka får sydliga breddgrader. De som kommer först flyger inte så långt. Merparten flyttar i sydvästlig riktning, och övervintrar i länderna kring Nordsjön eller i Mellaneuropa, sällan i Sydeuropa.

– Vi har sett grågäss, sädgäss och sångsvan. Det känns som om våren är på gång, säger Maggie.

Forskningen har konstaterat att våren kommer i genomsnitt tolv dagar tidigare än för 150 år sedan. Mellan 1873 och 1951 samlade ett fenologinätverk in observationer om blomningstider och lövsprickning från stora delar av landet.

Ännu ingen tofsvipa

Materialet har skannats och matats in i databaser och används nu som referensdata för att ta reda på hur den svenska våren har ändrats de senaste 150 åren.

– Än så länge har vi inte sett sånglärka eller tofsvipa, men snart så, säger Per.

En annan studie visar att flyttfåglarna anländer tidigare på våren än förr. Det visar en studie där man följt med 200 arters förekomst på 21 fågelstationer i Nordeuropa och Kanada under flera decennier.

– Det är många som rapporterar in fåglarna de ser till Artportalen, då kan man också se vad man sett över tid och jämföra om det är skillnad mot tidigare år, säger han.

På artportalen har flera fågelskådare rapporterat in att de sett hökugglan som Maggie och Per vill se. Där kan man läsa vad som observerats.

Förutom hökugglan, har åtminstone några orrar börjat spela, tranor har flugit förbi och över 50 tofsvipor har skådats på olika ställen i Sörmland de senaste dagarna. Faktum är att i söndags rapporterades över 200 olika fågelarter, bland dem fanns en del flyttfåglar.

– När det blir varmt och fåglarna börjar sjunga blir det en helt annan stämning, säger Maggie.

Om man inte kan något om fåglar är deras tips att hänga med den lokala ornitologiska föreningen.

– De flesta gör utflykter till fågellokaler. Det är roligare att titta på fåglarna när man lärt sig lite om dem. säger Per.

– Och nu är det fler och fler arter på gång till sverige och Sörmland, säger Maggie.