Datasäkerhetsföreläsning hos KFV-Släktforskarföreningen

Textstorlek:

KFV SLÄKTFORSKARFÖRENING hade den 20 september en föreläsning om datasäkerhet med Lennart Karman. 30-talet åhörare fick information om olika typer av faror – inte minst operativsystemet Windows 10 som, som liksom andra system, skickar information till servrar om våra aktiviteter. Han beskrev ”Fake news”. som omnämnts runt Trumps valseger, som ett demokratihot.

Vidare Malware – ett samlingsbegrepp för virus, trojaner, worms, spyware, crimeware (utpressningsprogram) adware och rootkits. Rootkits ersätter delar av datorns operativsystem där s.k. ”key-loggers” spelar in tangenttryckningar hos användaren med syfte att få tillgång till privata koder. Lennart berättade även om Darknet som används av kriminella och hackare. Det är omöjligt att helt skydda sig men vanligt sunt förnuft räcker långt och man skall akta sig för phising-mail, privatkopierade programvaror och verktyg, falska uppdateringar, infekterade webbsidor, länkar på Facebook och sociala medier samt tävlingar där syftet är att kapa information om användaren.

Åhörarna fick också se bilder från hackade hemlarmskameror där 10 st. faktiskt finns i Katrineholm! Lennart avtackades av ordföranden Christer Uddin efter en intensiv kväll och det var en nöjd men dämpad skara åhörare som efter kaffet lämnade lokalerna med önskemål om ytterligare en föreläsning.

KFV/Anne-Marie Lindblad