Linus vill se en framtid i backen

Textstorlek:

Vingåkers idrottsstipendiat Linus Berlin har spenderat många timmar i Båsenbergabacken. Nu går han på skidgymnasium och drömmer om en karriär i pisten.

– Allt började här i princip. När jag var mindre kördes alla tävlingar häromkring, det var här jag lade grunden till tävlandet och samlade poäng till de större tävlingarna, säger Linus Berlin och tittar upp mot backen.

Första gången han stod i skidbacken minns han inte, bara att han alltid tyckt det var roligt och att familjen åkte på många skidsemestrar när han var liten. Sedan blev det många timmar i Båsenbergabacken.

– Jag har åkt längre och tuffare backar om man säger så, säger han med ett leende och tillägger att den ändå funkar bra att träna på.

– Den här har en åktid på 16 sekunder, och jag körde en backe med en åktid på över en minut i helgen. Det är lite skillnad.

Föredrar kyla

När vi träffas lyser vårsolen varm. Termometern visar på flera plusgrader.

– Visst är det skönt med sol, men för underlaget i backarna och jämna förhållanden är det inte optimalt.

Till vardags går Linus på skidgymnasium i Falun. Där är träningarna inlagda i skoltiden, istället för vanliga idrottslektioner. På helgerna är det egen träning som gäller, och vintertid handlar det ofta om tävlingar.

– Det är i princip varje helg.

Mångfalden av tävlingar gör att allt inte står och faller med ett dåligt lopp.

– Om det har gått dåligt på en tävling kan man ändå gå vidare. Det finns så mycket tävlingar, så det är svårt att åka på alla.

Bland de alpina disciplinerna har Linus valt att fokusera på slalom och storslalom.

– Det är inte lika mycket fart i dem, säger han.

– Och så blir det ett väldigt tight schema om jag skulle köra alla fyra.

Hur har säsongen varit hittills?

– Både upp och ner, men det har blivit bättre och bättre mot slutet.

För att bli en bra slalomåkare krävs bra kondition och en vilja att alltid bli bättre, enligt Linus.

– Se och lär av de som är bättre. Om du är på en tävling så titta alltid på de som är bäst.

Tävlar mot idolen

Själv tittade Linus mycket på André Myhrer när han var yngre. Nu för tiden händer det att han tävlar mot honom, eftersom alla över 17 år tävlar i samma klass. Han minns hur det var första gången.

– Det var konstigt att köra besiktningen och tänka att vi glider igenom samma backe. Annars tänker jag inte så mycket på det.

Efter studenten nästa vår är målet för Linus skidhögskola och sedan en karriär som skidåkare.

Att han fick Vingåkers idrottsstipendie 2018 hade Linus inte räknat med.

–Det var roligt, speciellt med tanke på att skidor inte är så stort i Sörmland. Det var kul att få uppskattning för det jag gör, säger han.