#Metoo i den gröna näringen

Kvinnor och flickor i den gröna näringen vittnar om allt från våldtäkter till sexistiska kommentarer i kostall och styrelserum.
Textstorlek:

Uppropen blir bara fler och fler och sexuella trakasserier och övergrepp avslöjas i en växande skara av branscher och områden. #Metoo har tagit Sverige med storm. Även den gröna näringen, hästbranschen och utbildningar har nu egna upprop.

Under haschtaggen #skiljagnarnafrånvetet vittnar 978 kvinnor inom det gröna näringslivet, som hästverksamhet, skogsentreprenad och fruktodling om allt från våldtäkter till sexistiska kommentarer i kostall och styrelserum. Hittills har 182 berättelser publicerats under uppropet.
I facebookgruppen #visparkarbakut har drygt tusen skrivit på. Kvinnor och unga flickor berättar om sexuella trakasserier och övergrepp inom rid- och travsporten.
#tystiklassen protesterar 1 700 elever mot sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet och i uppropet #räckupphanden vittnar över 8 000 gymnasielever om trakasserier och övergrepp.
Matilda von Rosen har tillsammans med Annika Bergman startat uppropet som belyser sexism och sexuella trakasserier inom den gröna näringen.
Matilda von Rosen säger till tidningen Jordbruksaktuellt att berättelserna spänner över ett brett spektrum och inträffar olika platser. Allt från mjölkgropen, till styrelserummen och branschmiddagarna, säger hon.
– Det finns allt från rena våldtäkter till att få höra att man är snygg i fel situation. I en annan situation behöver det inte vara fel. Men i en arbetssituation till exempel i ett öppet offentligt möte så vet jag inte om det någonsin kan vara okej, inte heller till en kille, säger hon.
Jordbruksaktuellt citerar ur uppropet #skiljagnarnafrånvetet:
”På min arbetsplats är det legitimt att prata om kvinnor som horor. Både chefen och hans son skriker fitta så fort något bär dem emot…”.
I den här näringen, liksom i många andra, upplever kvinnor gubbig jargong, att de föminskas och får lyssna på sexistiska kommentarer om hur de ser ut och hur de är.
Ibland är kvinnan den enda anställda på gården eller kommer ensam ut för att göra sitt jobb.
ATL citerar ur uppropet #skiljagnarnafrånvetet:
”Det finns lantbrukare som jag fasar för att besöka…”
Även naturbruksskolorna och SLU verkar ha en del problematik att ta tag i, det kan handla om allt från studentkårernas sånger med tydlig sexistisk ton till lärare som tagit sig friheter.
Verksamhetschef Ann-Charlotte Lindberg-Thompson och rektor Kirsi Östberg på Öknaskolan i Tystberga säger att lärarna alltid pratar med klasserna om skolans värdegrund, men att det har aktualiserats i samband med #metoo.
–  Vi ska försöka få tag i några föreläsare och hålla liv i diskussionen. Vi hör att eleverna diskuterar ämnet, säger Kirsi Östberg.
– Eleverna bor på internat och då är det speciellt viktigt att de kan känna sig trygga och få lugn och ro för studierna, säger Ann-Charlotte Lindberg-Thompson.
Kirsi Östberg menar att det handlar om tre delar. För det första måste de som kränker andra med sexistiska uttryck och förminskanden för stå att vad de gör.
– Vi ska också stärka tjejerna och andra killar att säga nej och att våga anmäla, säger hon.
Svenska Jägareförbundet sätter ner foten och skriver under rubriken ”Vi män måste ta vårt ansvar” på sin webbsida.
Kommunikationschef Magnus Rydholm och generalsekreterare Bo Sköld lyfter #metoo-rörelsen och skriver om ”de till synes oförargliga karlakarlarnas förminskande, de ibland omedvetna orden, de ibland utstuderade orden, de taffliga tafsandena, de insinuerande handlingarna och allt annat som förminskar och kränker kvinnor.”
De uppmanar medlemmarna att ta sig en rejäl funderare över sitt beteende och poängterar att kvinnor som är med i jakten inte ska ses som ett raggningsobjekt, en trofé eller någon som ska behandlas annorlunda. ”Och hennes kropp är hennes. Inte något vi män ska ha åsikter om. Hon är en jägare och ska behandlas som sådan – inte mindre, inte mer.”
Karina Frölund