Amaryllis är julens kung

Att odla julstjärnor är pyssligt eftersom det inte är en lökväxt. Sticklingarna, med sitt ursprung i Afrika, kommer redan i juni och ska då planteras direkt för att vara klara till jul. De ska också toppas och nu kontrollerar Lena Karlsson kvaliteten. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

– Vi startar julsäsongen med att plantera över 300 000 amaryllislökar, säger Lena Karlsson, på Gustafslunds handelsträdgård, utanför Eskilstuna.
Nu ska de sista lökarna iväg till oss kunder för att blomstra lagom till jul och nyår. Sedan är det för sent.

– Ja, det gäller verkligen att tajma rätt, säger Lena Karlsson. Hon är en av tre syskon som äger handelsträdgården i Hällby utanför Eskilstuna. Ett familjeföretag som är inne på sin fjärde generation. Här i växthusen dras tulpaner, påskliljor, krokusar, hyacinter, julstjärnor och amaryllis upp.
Verksamheten är planerad efter säsong. Starka lampor och värme avgör vilket årstid som råder i växthuset. Amaryllisarna har stått på sparlåga under några veckor för att nu gå in i en intensiv växtfas så att de blir perfekta till kommande storhelgen.
– Efter jul är det kört. Vita amaryllis går åt till nyår men sedan är det ingen som vill ha dem. Då är det bara tulpaner, tulpaner och åter tulpaner som gäller.
Men till jul är det amaryllis som gäller. Julstjärnor och hyaciner säljs förstås också, men det är den pampiga amaryllisen som ökar i popularitet. Och i takt med intresset utvecklas också arten.
– Just nu har vi ett femtiotal olika sorter, men alla säljer vi inte, i alla fall inte i år. Vi ser hur de utvecklar sig och om det är en bra sort innan vi släpper ut den på marknaden.
– Det går trender i sådant här också men fortfarande är det den klassiska mörkt röda amaryllisen som säljer allra bäst. Men den polkagrisrandiga kommer starkt, säger Lena.
Snabbast växande är hyacinten. Och den verkar vara en klassiker.
– Här är det övervägande vitt som gäller, även om vi också säljer massor av blå och rosa också.
Stämmer det att man har börjat ta fram doftfria hyacinter?
– Ja, doften är stark och det finns många allergiker. Läser man noga igenom skötselanvisningen står det också om den doftar starkt eller svagt. Men någon helt allergifri hyacint finns nog inte. Generellt brukar många säga att blå doftar minst och är lämplig för den som är lite känslig.
Lena Magnergård