Tungan rätt i mun

Textstorlek:

Det gällde att trampa sakta och hålla balansen. Koncentrationen var på topp när barn och ungdomar provade att cykla mountainbike i Vingåker. Den ganska nystartade cykelklubben vill locka fler att hoppa på rötter och ta sig över stock och sten i skogen.

– Jag har varit med och cyklat förut, det är kul men svårt, sa Moa Reinholdsson.
Hon var på plats med sin lillasyster. De hade tränat på att cykla ute i skogen tillsammans med sin pappa.
– Det är svårt att cykla över stenar, sa Moa.
De berättade båda två om hur de trillat över cykeln.
– En vårlig vurpa ska man göra, sa Jenny Lindström. Hon var betydligt äldre när hon började terrängcykla.
– Jag var 40 när jag började och jag ångrar mig inte, för det är jättekul, sa Jenny.
Enligt henne är naturen runt Vingåker som gjord för att cykla i med många stigar och en hel del rötter.
– Det är socialt och sällskapligt också.
När jag såg skeptisk ut förklarade hon att de cyklar i grupp och umgås runt vattenflaskorna. Och alla är glada och entusiastiska. Det känns att föreningen är nystartad och full av energi. De har limegröna kläder och ger barnen glada tillrop.
Intresset för mountainbike har ökat på senare år och sporten växer så det knakar. Det är fart och spänning som lockar många. Tävlingarna blir fler och deltagarna likaså. I Vingåkers cykelklubb går det bra att cykla både i skogen och på landsväg.
– Det är härligt att cykla i skogen, det går bra att njuta av naturen samtidigt som man cyklar på småstigarna, sa Robert Kravos.
Det är han som lagt upp dagens övningar för barnen. Det gäller att sakta cykla på en planka, sicksacka runt markeringar och försöka hålla cykeln stilla utan att sätta ner foten.
– Det handlar om att lära känna sin cykel, öva lite teknik och balans. Det gäller att kunna trampa på men det är också viktigt att kunna bromsa, sa han.
Ungarna trampar entusiastiskt, försöker hålla balansen på den smala plankan eller stå stilla på cykeln utan att sätta ner någon fot. De trillar ibland men reser sig och kliver upp på cykeln igen.