Kulturell och kulinarisk upplevelse i Österåker, Vingåker

Textstorlek:

Eva Linden och Per Stening på Äppelgården gör på eget initiativ en fantastisk insats för kulturen i Österåker.
Lördagen den 24 september var vi ett 20-tal personer som infann oss på Äppelgården.
I Orangeriet fick vi efter en introduktion av Per lyssna till och njuta av djupgående information om Joe Hill. Att föreläsaren Sören Johansson och trubaduren Tomas Carlsén var för sig besökt Gävle resp New York och skaffat bildbevis gjorde föreläsningen än mer intressant. Sörens information avbröts emellanåt av Tomas sång och spel på klaviatur. En höjdare var dessutom att vi fick sjunga med i refrängerna med hjälp av refrängtexten i stor stil på filmduken. Proffsigt. Texterna var översatta till svenska och melodierna var välkända för de flesta då de snappats upp av Joe hos bl a frälsningsarmen.
Efter trekvart var det dags för ett avbrott för förtäring.
Nu satt vi som på flyget och fick varsin bricka i knäet. På denna under mat och dryck fick var och en ett informationsblad om Joe Hill och även receptet på citronkakan vi fick till kaffet. Själva huvudmålet imponerade: var sin hamburgare där allt var hemmagjort! Gott bröd, god hamburgare och fantastiskt smakliga tillbehör: picklad rödlök, gurka efter eget recept och en smarrig hemrörd smaksatt majonäs. Oj så gott. Per informerade på Lyxkrogsvis om de olika delarna i måltiden. Bl a att den picklade rödlöken även kokades till rätt konsistens, och att citronkakan var befriad från vitt mjöl.

Sedan fortsatte föredraget ytterligare trekvart + extranummer för vi ville höra och sjunga mer. Se det var en fantastisk kväll. Det var nr tre i raden jag varit på under de senaste 7 åren som pensionär. Samma Sören och Tomas har tidigare haft kulturkvällar på Äppelgården om Dan Andersson och Nils Ferlin. Men detta var nog det som tog priset. Kanske beroende på att jag själv visste minst om Joe Hill eller Joel Hägglund, alias Joseph Hillstrom efter namnbyte i USA . Troligen bytte han namn för att hålla sig undan polisen sedan han svartlistats för sina protestsånger. Vi gick därifrån ganska övertygade om att Joe Hill lät sig avrättas trots att han var oskyldig. En i USA hyllad insats för fackföreningsrörelsen.
Tack Eva och Per för en fantastisk kväll.
Maggie Helin
PS Vi hade med en kompis från Stockholm och hon var mycket imponerad av att man i Österåkers socken i Vingåker kunde genomföra en så proffsig kulturkväll.