Berättarkväll i Valla onsdagen den 12 november

Textstorlek:

Historiens vingslag kändes tydligt när Årets sörmlänning, Leif Jacobsson berättade om människor som levt sitt liv i det tysta. Han har gjort 1551 radioprogram, han har intervjuat 850 sörmlänningar och skrivit böcker om dem, han har ordnat bussturer ”I Allans fotspår” som gjort avtryck i den sörmländska bygden och dessutom varit ordförande i Malmköpingsortens Hembygdsförening i 38 år.
Rock-Tore och Döven var två personer som på 1960-talet levde sina udda liv. Den förstnämnde uppträdde i pausen när Hep Stars spelade i Navesta hage och fick då 5-öringar kastade till sig medan den andre levde upp när han fick en häst att ty sig till. Dessa personer lever vidare tack vare ömt berättade historieskrivningar.
Det gamla skoldasset kom upp i ljuset igen. Allt från lärarnas dass som låg på tredje våningen och var låst till elevernas gemensamma dass för flickor och pojkar där man kunde sitta på fjölarna bredvid varandra och skicka beundrande blickar.
Tidiga förälskelser var ett annat tema. Gossen Leif hade en underbart vacker fröken när han gick i första klass. För att visa hur mycket hon betydde för honom plockade han en bukett gullvivor och lämnade till henne. Fröknar tycker om sådant och han var mycket nöjd med resultatet, tills klassrumsdörren öppnades och en arg vaktmästare frågade vem som plockat alla blommor i rabatten utanför. Glorian föll ned på gossebarnets axlar.
Torpar-, statar- och soldathustrur är värda ett särskilt kapitel. Mor Lovisa födde 8 barn, därutöver tog hon hand om och fostrade 39 fosterbarn. Många unga flickor vände sig till henne när de ”hamnat i olycka”. Några flickor kunde då jobba som piga på granngården och ha möjlighet att se sitt barn växa upp. Om Mor Lovisa fick en stund över på kvällskvisten tyckte hon om att läsa historiska berättelser.
Samlingsplatser och Folkets Park är en annan del av vårt historiska arv.
Harry Brandelius har en stor betydelse för folkparkerna och dess framgångssaga. En dryg timme hade förflutit och de ca 60 personerna som kommit till Församlingsgården i Valla denna dimmiga novemberkväll hade skrattat och berörts av de människor som vi inte vetat om i dag om inte någon, och i det här fallet Leif Jacobsson, lyssnat och intresserat sig samt skrivit ned deras historia.
Kaffe och god smörgås intogs efteråt under trevlig samvaro. Till förmån för hembygdsföreningen såldes lotter på en tavla som Margareta Undberg Gustavsson målat och skänkt.