Butiken i Sparreholm hotas av nedläggning

Lisa Claesson jobbar på butiken i Sparreholm som nu hotas av nedläggning. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Inte ens ett år har gått sedan Matkapet i Sparreholm öppnade, men redan nu hotas butiken av nedläggning,– Det gick kanonbra sommartid, men när hösten kom fick vi inte ett tillräckligt kundunderlag, säger ägaren Habib Aissaoui.

– Jag är jätteförvånad. Folk vill ha en matbutik, men när vi väl var på plats fick vi inte tillräckligt många kunder, säger Habib Aissaoui.

– Får vi inte lönsamhet kan vi inte driva den med förlust hur länge som helst.

– Det vore väldigt trist om affären skulle läggas ner, säger Christina Lundhal, från Sparreholm, som är i butiken och handlar. Jag har precis blivit pensionär och det skulle vara synd att behöva sätta sig i bilen och åka iväg bara för att handla.

I slutet av april kommer beslut om butikens framtid fattas. Om den kan fortsätta i samma form som i dag, om det kanske blir en sommarbutik eller om den kommer att läggas ner.

– Vi har gått ut med information om läget så att folk inte blir överraskade om vi lägger ner, säger Habib Aissaoui.

– Fattar vi beslut om nedläggning driver vi i alla fall butiken till september sedan får vi se vad det i så fall blir istället. Jag är affärsman och vi måste få lönsamhet, annars får det vara. Men jag är säker på att det blir någon annan form av verksamhet där i så fall.

Att informera om läget har gett Sparreholmsborna en chans att agera, och många krafter har gått samman för att rädda butiken.

– Vi behöver en matbutik i Sparreholm, säger bygderådets ordförande Ingegerd Branting.

– Alla vi har pratat med tycker det är viktigt. Först att vi fick en, och sedan att den finns kvar. Det är också en viktig mötesplats för folk.

Hon berättar hur bygderådet och alla föreningar har engagerat sig och berättat om hur det ligger till för att locka fler kunder till butiken.

– Nu har vi en chans att göra något åt det, säger hon.

– Jag trodde faktiskt att matbutiken gick ganska bra, säger Christina Lundahl, eftersom de flesta av oss som bor här vill ha en mataffär i närheten.