De vill ge Fogelstad en ny medborgarskola

Textstorlek:

Kan Lilla Ulfåsa, huset där en gång Fogelstadgruppen drev sin medborgarskola, ännu en gång bli ett centrum för folkbildning och demokrati? Jo, kanske. Arbete för att nå dit pågår för fullt.

Tanken har funnits där länge. Att de borde starta en förening som tänker lite större, där samtal som tränar oss att stå ut med olikheter kunde hållas. Det skulle inte handla om partipolitik, utan om rättighetsfrågor. Ungefär som i Fogelstadgruppen.

Sedan kom den där annonsen. Lilla Ulfåsa i Fågelsta var till salu.

– Många med mig tänkte att det vore då tusan om huset som är en symbol för rösträtts- och demokratifrågor i Sverige blev en privatbostad, en restaurang eller ett företag.  Någon ringde mig och sa att du är ju lite galen – kan inte du driva det här? Ja, och nu är vi här, säger Charlotte Signahl, föreläsare som till vardags arbetar med rättighets-, arbetsmiljö- och demokratifrågor.

Planer för en stiftelse och en vänförening håller på att ta form. Mängder av möten har hållits, och hålls löpande. Med intressenter som vill skänka pengar, Katrineholms kommun som gillar idén men inte har några pengar att bistå med, med byggnadsvårdsexperter som satt ett pris på de renoveringar som behövs, med grannar och experter på gamla fastigheter.

Samtidigt växer facebookgruppen Fogelstad där nu nästan 1 000 personer bistår med kontakter och expertis.

Budgivning pågår

– Jag är egentligen inte så orolig för pengarna. Diskussioner pågår med flera filantroper som vill bidra. Nu handlar det inte minst om att hinna få ihop juridiken så att vi kan och hinner köpa huset. Budgivning pågår ju i detta nu. Jag vet att både privatpersoner och företag är intresserade och budar, säger Charlotte Signahl och tillägger:

– Den här tidspressen är inte optimal. Vi hinner inte vara så inlyssnande och inkluderande som vi önskar. Men nu är det så här det måste vara. En mindre arbetsgrupp sköter möten och kontakter, runt oss finns massor av aktivister som kommer med inspel och kontakter.

Hon poängterar att de nuvarande ägarna har gjort ett fantastiskt jobb med att bevara det unika huset och hon har stor förståelse för att de vill ha ut ett marknadspris för huset.

– De har gjort ett fint arbete med lilla Ulfåsa.  Men nu vore det ju så fint om bygden fick tillbaka ett folkbildningscentrum i Fogelstads anda. Det skulle betyda mycket för trakten tror jag, säger hon.  

Centrum för demokrati

Om de lyckas då? Vad vill de då göra med huset?

De talar om ett centrum för demokratiutveckling i landet. Gärna i form av folkbildning, som på Fogelstadgruppens tid. Invånare idag behöver kanske mer än någonsin träning i demokratiska samtal. Höstens plågsamma regeringsbildning visar trots allt att detta inte är lätt, att kunna samtala och dra ett samhälle framåt trots att man tycker olika, konstaterar Charlotte.

Någon konferensanläggning kommer det inte att bli, men säkert möjligheter att hyra lokaler i huset. Kanske kan den gamla rektorsbostaden bli bostäder där stipendiater kan arbeta? Pjäser kan sättas upp. Kultur erbjudas.

– Men det är viktigt att poängtera att det här inte ska vara något kulturprojekt för en bunt överklasskvinnor. Det här ska nå alla. Lyckas vi med detta är det en insats för demokratiutvecklingen, kvinnohistorien och folkbildningen, säger Charlotte Signahl.