Hon gör miljoner på ridsport

Ridsportföretaget PS of Swedens grundare Karin Bjärle i Nyköping har fått pris, igen - hon utsågs till Årets Kvinnliga Stjärnskott vid regionfinalen i tävlingen EY Entrepreneur Of The Year. Foto: Pressbild
Textstorlek:

Karin Bjärles företag PS of Sweden i Nyköping har ökat omsättningen från noll till 40 miljoner på sex år.
”Vi satsar mot 100 miljoner år 2020”, säger hon.

Hennes idé om anatomiskt bra och snygga träns till hästar var starten på en lysande affärsverksamhet. PS of Sweden finns idag i 50 länder, störst är hon i USA, England och Tyskland. Det är också där hon räknar med att öka rejält.

– Det är egentligen otroligt, men vi har ingen och har inte haft någon som jobbar med sälj, men nu vill vi ta många kliv framåt och expandera så nu ska vi satsa på det.

– Om tre år kommer Japan och Kina. De är på gång att bli stora spelare på ridsportsmarknaden och då ska PS of Sweden vara där.

Nyligen fick Karin Bjärle pris som Årets Kvinnliga Stjärnskott vid regionfinalen i tävlingen EY Entrepreneur Of The Year.

Juryn talar om mod, engagemang och kreativitet. Hon såg en möjlighet för en produkt som hon målmedvetet utvecklat. Hon har lyckats med något nytt i en konservativ bransch.

– Ridsporten är ganska tråkig, därför har jag inspirerats av annat sportmode.

Förra året tog hon DI-priset Årets Gasellsprång 2017 och hon har även blivit Årets uppfinnarkvinna.

– Det är superkul med uppskattning för det har varit hårt arbete att bygga upp företaget, Det är också kul för hela teamet på PS som alla sliter hårt varje dag men också för ridsporten i stort, säger hon.

Hennes anatomiska träns är basen i verksamheten. Täcken och schabrak är accessoarer, som handlar om att bygga varumärke. Det senaste året har också hon byggt upp en klädkollektion.

– Det är jag som bestämmer utseendet, men när det gäller kläderna har jag tagit hjälp av en designer som översätter mina tankar och visioner till hållbara och snygga plagg. Att göra en klädkollektion hade jag funderat på länge innan det blev av.

– Nu kräver kunderna mode och att kläderna ska vara snygga. Förut räckte det med att de var bekväma och funktionella, men nu vill man se bra ut på hästen.

Idén med de anatomiska tränsen väcktes när Karin Bjärle såg bilder från Hubertusjakter för 100 år sedan. Tränsen såg likadana ut då som nu.

Hon nördade ner sig i nerver och muskler på hästens huvud för att kunna utforma ett träns som var bekvämt för och snyggt på hästen.

Det första provtränset gjorde hon av bilbälten, eftersom läder är dyrt, och fick kontakt med ett indiskt företag som kunde sy upp dem.

När hon startade och behövde låna pengar blev det nobben av flera banker. Hon fick istället beställa sina första träns för sina sista pengar.

Nu har företaget 16 anställda och växer för fullt. Karin Bjärle säger att hon trivs bland sina manliga kolleger i branschen internationellt, men att hon vill se fler kvinnor i branschen.

– Det finns ett norskt fridsportföretag med en kvinnlig grundare i övrigt är det bara män. Jag hoppas kunna inspirera andra som går i tankarna om att vilja starta eget, det behövs fler kvinnliga entreprenörer i vår sport

Nu väntar hon tvillingar vilket har lärt henne delegera en hel del arbete. Hon har varit tvungen eftersom hon inte klarat att göra allt.

– Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram mot mammaledigheten. Det är en mental utmaning att släppa taget och lita på andra.

Karina Frölund

karina.frolund@sormlandsbygden.se