Nu ska rovdjuren räknas

Textstorlek:

Hösten är här vilket innebär att Södermanlands stora rovdjur ska räknas. Uppmärksamma länsbor uppmanas att bidra med sina observationer.

När man talar om stora rovdjur i Sverige brukar man prata om ”de fyra stora”, det vill säga björn, järv, varg och lodjur. Ibland lägger man även till en femte kandidat, nämligen kungsörnen.

I Södermanland är det dock bara varg och lo som har revir i länet. Vid förra årets inventering kvalitetssäkrades tre familjegrupper av lodjur i Södermanland, samt tre vargrevir. Ett av reviren, Biereviret, har plockats bort sedan dess på grund av att valparna var varghybrider.

Länsstyrelsens rovdjursinventering pågår mellan oktober och mars. Framför allt sker inventeringen genom spårning på snö och spillningsanalys.

Länsstyrelsen samarbetar med jägare och intresseorganisationer, men även allmänheten som är välkommen att skicka in sina observationer, bland annat via hemsidan skandobs.se som även finns som app.

– Bra bilder från allmänheten, även från åtelkameror, går att kvalitetssäkra, säger Lovisa Häggström, vilt- och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Finns det något man lätt kan ta fel på som lekman?

– Det händer att vargspår förväxlas med hund eller rävspår och att varg och lodjursspår förväxlas med varandra. Det kan vara svårt att se skillnad på olika spår, speciellt från hunddjuren. Hittar man en spårstämpel i snö är det bra att ta en bild på spåret tillsammans med en storleksreferens.

En av de som skickat in en observation den senaste tiden är Stina Sebardt från Eskilstuna. Hon såg en varg på sin sommarstugetomt i Gnesta i början av oktober.

– Jag kom hem från en promenad och då var den på min tomt. Jag försökte ta en bild, men den gick och snusade bakom buskaget. Nästa gång ska jag filma istället, säger Maria.

Det var första gången hon såg en varg i det vilda.

– Jag blev jätteglad. Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva. Men efteråt började jag tänka: ”vågar jag påta i rabatterna framöver”.

Maria rapporterade in observationen via Skandobs efter att ha blivit tipsad av en anhörig.

– Det var lätt gjort.