Från tysk storstad till sörmländsk by

Textstorlek:

Dirigenten Per Borin, med 21 år i Tyskland som dirigent och professor, har med sin familj slagit ner sina bopålar i musiktäta Björnlunda. – Intressant att komma tillbaka till Sverige och se hur landsbygden lever med föreningar, festivaler och ekologisk mat.

Och det gör den för i lördags hade Björnlunda kammarmusikförening en av sina årligt återkommande sommarkonserter i Björklunda prästgård. Fagott och piano av musiker som spelar på olika scener i Europa.

– För att vara en liten ort så finns här musik av väldigt höga klass, säger Per Borin när jag träffar honom i den lilla men ganska välanvända konsertlokalen, Björnlunda prästgård.

Den röda timmerbyggnaden är dessutom en av de bäst bevarade prästgårdarna i den stilen från 1600-talet i Sverige.

Björnlunda med sin kammarmusikförening och ovanligt många musiker har alltså fått ett nytt tillskott.

– Jag visste faktiskt inte att föreningen fanns innan jag flyttade hit men jag visste att det bodde många musiker här, berättar Per Borin.

Han har tillbringat över 20 år i Stuttgart i Tyskland. När han fick en tjänst som professor på Operahögskolan i Stockholm valde han och familjen att flytta till Sverige. Att det blev Björnlunda är den 10-åriga dotterns förtjänst.

– Hon satt och tittade på olika bostadssidor, istället för att spela dator som barn i den åldern brukar göra, och hittade ett hus här, så nu är vi här.

Per Borin har varit verksam som general music director, vilket kan översättas med konstnärlig ledare, för flera olika operor i Tyskland och Stuttgart.

– Jag har ett bra jobb i Stockholm, men att komma ut här till landsbygden och lugnet är skönt. Tystnaden kan faktiskt ibland vara den bästa musiken, förklarar han.

I Stuttgart med över en halv miljon invånare var det sällan tyst. Här finns lugn och ro, men ändå ett livaktigt föreningsliv. Per, som aldrig varit en föreningsmänniska, har ändå engagerat sig i Kammarmusikföreningen. Den är inne på sitt 11:e år, med både proffs och amatörer som medlemmar.

– Vi ska försöka nå folk här i trakten. Hålla oss till kammarmusiken men spetsa till det liten både när det gäller repertoar och spelplatser, säger Per Borin.