Brandrisk ger nattjobb

Textstorlek:

Brandrisken är mycket stor i skog och mark efter den senaste tidens torka och värmebölja. Skogsentreprenör Ola Sandström i Vingåker får jobba på natten för att minska risken för skogsbrand.

– På natten är det kallare och lite dagg. Vi har plockat av slirskydd och tittar igenom området med tanke på brandrisken, om det är stenar blir det problem, säger Ola Sandström.

Den största risken för brand inträffar när skogsmaskinerna går emot sten och det uppstår gnistor. Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 misstänks ha startat på det viset.

Då spred sig branden över 14000 hektar, ungefär 25 byggnader brann ner eller skadades och en människa omkom.

– Det är uppdragsgivarna som avgör om vi ska köra överhuvudtaget. På många ställen står det helt still, men vi är överens om att jobba natt, säger han.

Som en direkt följd av den stora skogsbranden i Västmanland tog branschen fram gemensamma riktlinjer för att minska risken för skogsbränder i skogen.

– Vi har en app som anger brandriskläget i skogen, vi har olika sorters släckare, dunkar med vatten, kratta och spade, dessutom jobbar vi jobbar vi två och två, för säkerhets skull.

Efter branden i Västmanland har medvetenheten ökat. Skogsstyrelsen uppmanar alla skogliga aktörer följa riktlinjerna.

Skogsstyrelsen har också en webb-app som ger information om markfuktighet, terräng och så vidare.

Värmen och torkan är något man pratar om i branschen.

– Det är psykiskt lite påfrestande.

Brandrisken är hela tiden påtaglig. Det gäller att ha koll.

Ola är också ordförande i sörmlandsavdelningen för branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

Han säger att många företag står still och kan inte jobba i skogen överhuvudtaget.

–  Det är oerhört jobbigt och tungt för entreprenörer som inte kan arbeta på grund av torkan. Och prognoserna pekar inte på att det ska bli bättre.