Fortsatt torka är fasa för spannmålsbönder

Lantbrukare Fredric Paus utanför Mariefred hoppas på regn för att spannmålssådden ska få en chans att växa som den ska. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Sommarvädret behåller greppet utan det klassiska, svenska sommarinslaget: regn. Och om torkan fortsätter hamnar många spannmålsbönder i ett kritiskt läge.

– Vårsådden är i stort sett färdig i merparten av landet. Men de senaste tre-fyra veckorna har det inte kommit något större regn, och det behövs vatten för att sådden ska gro och fortsätta växa, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, till TT.

När regnet uteblir och värmen är påtaglig växer spannmålet mer på höjden än bredden. Skotten blir färre och skörden riskerar att bli sämre – både sett till kvalitet och kvantitet.

– Man vill att spannmålsplantorna ska förgrena sig. Vid en fuktig och kall vår växer det långsammare och förgrenas mer, säger Jeppsson.

– Redan nu har det påverkat tillväxten, och det kommer att bli skördereduceringar, säger Fredric Paus som odlar spannmål på Herresta utanför Mariefred.

– Förra året var det också torrt, men det som är drastiskt i år är att det dessutom är varmt, säger Fredric Paus.

Än så länge är inte situationen helt nattsvart. Om det börjar regna ordentligt finns det ändå god chans för en ganska normal skörd.

– Om vi skulle få en del regn nu, 20-40 millimeter, så hade läget förbättrats avsevärt. Så det är inte kört ännu, men tittar vi på prognosen finns ju inte mycket regn i sikte, säger Mikael Jeppsson.

Sämre skörd påverkar lantbrukarnas ekonomi rakt av. Man är beroende av kvantiteterna. 20 procent lägre skörd kan också innebära inkomsten minskar med 20 procent.

Förutom till livsmedel använder många spannmålet som foder till djuren.

– Det ena ger det andra, förra året var det lantbrukare som fick köpa foder av andra för att klara foderförsörjningen och fortsätter torkan då blir det samma sak eller värre i år, säger Fredric Paus.

Han tror att det är dags att vänja sig vid vädret. Klimatet förändras och ställer nya krav på lantbruket.

– Man får förska hitta grödor som gillar torka och anpassa sig till de förutsättningar vi har. Men det är svårt för året efter kan det blåsa och regna istället. Vi tycker det här är jobbigt, men det är inget mot odlingssituationen i Afrika, säger Fredric Paus.

Svenska bönder är inte ensamma om att hoppas att prognoserna har fel och att det börjar regna. Läget är nämligen liknande för spannmålsproducenter i övriga delar av Östersjöregionen, enligt Mikael Jeppsson.

Och en utblick i världen visar på torka i Ryssland och Brasilien också.

– Situationen just nu gör att vi ser en viss prisstegring av spannmålspriser, på grund av torkan i stora spannmålsområden. Världsmarknaden påverkar ju oss fullt ut, säger Mikael Jeppsson.