Slarv vid koppeltvång

Textstorlek:

Under perioden 1 mars – 20 augusti får hundar inte springa lösa i marker där det finns vilt.– Tyvärr upplever jag att det finns en stor okunskap kring detta, säger Karin Gustavsson, erfaren hundtränare i Strängnäs.

– Många hundägare vet inte vad lagen säger och jag tycker därför att det är viktigt att vi hundtränare, på till exempel valpkurser, är noga med att förklara när hundar inte får springa lösa och varför, säger Karin Gustavsson.

Lagen är till för att skydda de vilda djur som har ungar.

Lagen förbjuder inte hundar helt att vara lösa, under tiden, men den säger att ”ägaren ska ha en sådan kontroll över sitt husdjur att det motsvarar ett osynligt koppel”.

Enligt Naturvårdsverket innebär reglen i praktiken att hunden, om den är lös, högst får vara någon meter ifrån ägaren.

De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

– Många hundägare tror inte att ”just deras lilla söta hund” skulle jaga vilt. Men min erfarenhet är att många ändå gör det när de dyker på något spännande djur. Kanske inte alltid i avsikt att jaga utan mer som någon att leka med, säger Karin Gustavsson.

– Andra, som kanske känner till det här men ändå låter sin hund vara lös, tror att begreppet ”att ha hunden under uppsikt är ett vitt begrepp”, men det är det inte. Går hunden in bakom en buske är den inte under uppsikt, därför är det bäst att använda kopplet hela tiden.

Vilka allmänna regler som gäller för våra fyrbenta vänner kan variera från kommun till kommun. Många kommuner har specialbestämmelser.

I Katrineholm är det exempelvis förbjudet att hålla sin hund okopplad på Djulö Camping och i Gnesta får hundar inte vistas på allmänna badplatser under perioden 15 maj — 15 september.

Hundägaren är ansvarig att själv ta reda på vilka regler som gäller och de flesta kommuner beskriver detta noga på sina hemsidor.