Sköna skutor kastade loss

Textstorlek:

Strax efter sex på söndag morgonen vrider Jan ”Sluss-Janne” Eriksson om en gigantisk skiftnyckel och öppnar luckorna till Hjälmare torrdocka. Vattnet forsar in och rinner mellan ställningarna där en skön blandning av båtar stått uppallade under vintern.

– Det är starten på säsongen, allting ligger framför oss och det känns bra. Lika skönt som på hösten när det är över för säsongen, säger han.

Solen stiger sakta upp över trädtopparna och fåglarna sjunger i extas. Sluss-Janne rullar ner sin egen passagerarflotte under tiden vattnet sakta fyller dockan.

Det har varit febril aktivitet i dockan både på lördagen och tidigt tidigt på söndag morgon, men när vattnet väl börjar fylla upp dockan sitter de flesta på sin båt och väntar på att vattenståndet ska stiga.

– Många har varit med flera gånger förut, så de vet vad som kommer att ske, säger han.

Här står passagerarfartyg och gigantiska privatbåtar bredvid den gamla ångbåten Rex och en fiskeskuta som ser ut att ha många år på nacken.

Från en av båtarna ryker det ur skorsten. Familjerna Elofsson och Sahlin har eldat i gång bastun i sin bastubåt i väntan på att åka till den ö i Hjälmaren där bastun brukar ligga förankrad.

– Det är en perfekt morgon att basta lite, säger de och berättar att de byggt båten tillsammans.

– Det var inte svårt, men det krävdes en grundlig planering, förklarar de.

Dockan är snart 200 år och grävdes samtidigt med kanalen, som går mellan länken mellan Hjälmaren och Arboga ån.

Under 1800- och 1900-talet tillverkades fartyg i Hjälmare docka. Varvsverksamheten lades ner på 60-talet.

– Överhuvudtaget är det mycket historia som förknippas med det här stället, till exempel använde Karl XI fälten kring kanalen vid Gravudden för krigsövningar. Soldaterna fick klättra upp och ner i vallgravarna, berättar Sluss-Janne.

– Jag var helt ointresserad av historia när jag gick i skolan, men efter att ha tillbringat så mycket tid på den här platsen har jag ändrat mig, säger han.

Det är lite av en folkfest när torrdockan fylls på. Redan klockan sex på morgon är några entusiaster på plats för att se hur det går till. Fem av de sexton båtarna ska stå kvar, så när elva båtar har lämnat tömmer Sluss-Janne dockan igen, på andra sidan vid Gravudden.

Det här är en procedur som komer att upprepas tre gånger till.

– Den 30 juni kommer Stockholms Skeppsförening hit med sina fartyg. De ska stå här i fjorton dagar för att föreningen ska hålla på med båtarna, säger han.