Medborgare med idéer

Textstorlek:

För en tid sedan tog Ann Vikström, ”vanlig” Strängnäsbo, chansen och presenterade ett medborgarförslag för kommunfullmäktige. Nu går hennes idé om ett Naturum vid Mälaren vidare.

Alla invånare i en kommun eller landsting har rätt att komma med idéer till förändringar via ett medborgarförslag.

– Människor utnyttjar faktiskt möjligheterna att lägga medborgarförslag ganska ofta. Ett par förslag brukar presenteras vid varje fullmäktigesammanträde, säger Tobias Rundström, kommunsekreterare, i Strängnäs kommun.

Däremot finns ingen statistik på hur många förslag som blir förverkligade. I somras invigdes utkikstornet i Strängäs, som ligger ovanför nya Resecentrum, och det bygger på ett medborgarförslag. Nu hoppas även Ann Vikström att hennes idé, om ett Naturum på Visholmen, ska vinna politikernas gillande.

– För mig är det en viktig demokratifråga att man som invånare i en kommun kan lägga förslag och det tycker jag också att man ska utnyttja, säger hon.

– Det här är inte första gången, jag har gjort det tidigare men då bodde vi i Nyköping. Det jag har lärt mig är att det faktiskt gör skillnad om man vågar berätta och föra fram sina åsikter.

Anns förslag, den här gången, går ut på att kommunen och länsstyrelsen borde bygga ett Naturum vid Mälaren och att Strängnäs och Visholmen vore en lämplig plats.

– Jag har bott i den här kommunen sedan 2014 och då hört diskussionen som pågår om vad som händer ute på Visholmen. Mängder av idéer florerar men deet handlar mest om restauranger och barer.

– Att bygga ett Naturum skulle i stället vara en bra insats för såväl kommunens egna invånare, inte minst barnen, som för turister. Ett Naturum i Strängnäs skulle fungera som en kunskapsbank men det skulle inte enbart handla om Mälarens intre natur, kultur och miljöfrågor utan även om stadens kulturhistoria.

Hur var det att prata inför hela fullmäktige?

– Det var lite läskigt och pirrade även om jag är ganska van att prata inför folk. Men det var det värt eftersom jag tror på saken.

Kommunfullmäktige i Strängnäs har beslutat att frågan om ett Naturum nu ska gå vidare och behandlas av Kultur och fritidsnämnden.