Nu är sommarhusen i länet hetare än de någonsin varit

Delar av en mäklares vardag handlar om att värdera hus. Just nu har priserna i Sörmland ökat stark i Sverige och Elisabet Jacobsen vid Svensk Fastighetsförmedling i Strängnäs bekräftar att intresset bland köpare är stort. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Under förra året ökade bostadspriserna stort men det är inte bara bostadsrätter och villor som stiger i pris. Marknaden för sommarhus är het och det är i Sörmland som priserna ökar.
– Man kan, lite skämtsamt säga, att de går att bedöma efter tågrälsen hur mycket ett sommarhus är värt, säger Elisabet Jacobsen, mäklare, i Strängnäs.

Under den senaste tovmånadersperioden var prisökningstakten på fritidshusen i länet 15 procent. Det är den näst högsta ökningen i hela landet. I genomsnitt får man nu betala drygt 1,5 miljoner för ett sommarboende i Sörmland. Men priserna varierar stort. Det går att finna såväl enkla som riktigt lyxiga boenden.

Vill man ha mycket fritidshus för pengarna är det i Vingåkers kommun som priserna är lägst. Där kostar ett genomsnittligt semesterboende 831 000 kronor. I Katrineholm, som är dyrast i länet, får man istället betala nästan 1,7 miljoner.

Enligt en sammanställning från Mäklarstatistik är prisökningarna högst i Gnesta kommun där priserna steg där med 32 procent, men även Eskilstuna kommun visade en rejäl uppgång med 28 procent.

– Den här prisstegringen av sommarhus har varit tydlig under en ganska lång period, säger Elisabet Jacobsen, mäklare vid Svenk Fastighetsförmedling i Strängnäs. Fritidshus är ju inget spontanköp utan många kunder har letat sommarboende i flera år och vi märker att intresset för Sörmland är stort.

Att länet är populärt råder det ingen tvekan om. När priserna på Stockholmsmarknaden har dragit iväg söker sig många en bit längre ut och då hamnar man i Sörmland. Såväl i de norra som södra delarna av länet är efterfrågan stor.

– Jag skulle vilja säga att det handlar om tre faktorer. Läge, läge och åter läge, säger Elisabet Jacobsen.

– Sörmland är så perfekt. Det är enkelt att ta sig hit från Stockholm och har man ett sommarhus i länet väljer många att bo här hela sommaren och kanske pendla in till jobb. Jag har förstått att i en del barnfamiljer, där båda heltidsarbetar, delar man upp semestern så att barnen kan vara på landet hela sommaren medan den ene föräldern pendar halva sommarlovet och sedan byter man.

Men när det gäller fritidshus menar Elisabet att marknaden är väldigt säsongsbetonad.

– Det är ju lite bökigt att ta sig ut på visning i vissa områden när vädret är kaotiskt. Då väntar man till årstiden är på säljarens sida.

Är det bra att sälja nu eller ska man vänta?

– Som det ser ut nu så är ju priserna på uppgång så av den anledningen är det antagligen ganska smart att sälja nu.

– Syftar du till årstiden finns det ju lite delade meningar om när det är som bäst. Själv tycker jag att just den här årstiden, när det börjar gå mot vår är väldigt bra. Då är vädret ofta fint vid visningarna och spekulanterna har hela sommaren framför sig om de köper nu. Jag vet att många säljare vill vänta till tulpanerna blommar men det är bättre att sälja nu.

Lena Magnergård

Så här mycket har priserna stigit ​

Riket + 9%

Södermanland + 15%

Eskilstuna kommun + 28%

Fflens kommun + 16%

Gnesta kommun + 32%

Katrineholms kommun +19%

Nyköpings kommun + 6%

Strängnäs kommun + 12%

Vingåkers kommun 0%

Trosa och Oxelösunds kommuner är inte med i statistiken eftersom det inte har varit tillräckligt många försäljningar under året för att det ska vara jämförbart.

Källa: Mäklarstatistik