Oklarheter om lokalt samarbete med (SD)

Textstorlek:

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen. Bland Sörmlands moderata kommun- och landstingspolitiker är tongångarna inte lika positiva.

Tidigare i veckan har Anna Kinberg Batra öppnat för ett samarbete med Sverigedeomkraterna kring sakfrågor, och hon är beredd att fälla sittande regering med hjälp av (SD). Däremot är hon inte intresserad av att budgetförhandla eller bilda regering med partiet.

Utspelet har väckt reaktioner, till exempel har Centerpartiet tagit avstånd från uttalandet och markerat att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Sörmlandsbygden har ställt frågan till moderata politiker i alla länets nio kommuner samt landstinget om de öppnar upp för ett lokalt samarbete med (SD).

I Gnesta, Strängnäs och Katrineholm styr Moderaterna tillsammans med socialdemokraterna, och i Eskilstuna styr de tillsammans med Socialdemokraterna och Centern.

I de kommunerna ser de moderata politikerna frågan om ett samarbete med (SD) som en ickefråga.

– Vi har en stabil majoritet med (S) och (C). Vi har inte haft något samarbete med (SD) och har inget intresse av att ha det heller, eftersom vi sitter i majoriteten som styr Eskilstuna, säger Jari Puustinen, kommunalråd Eskilstuna.

Bland övriga kommunala politiker som svarat på vår fråga är inställningen ljummen.

Dag Bergentoft, opositionsråd i Oxelösund, påpekar att det inte har varit aktuellt med ett samarbete med (SD). Partiet arbetar tillsammans med Alliansen.

Veckans utspel från partiledningen innebär inga ändrade planer för de lokala moderaterna i Nyköping, enligt opositionsråd Anna af Sillén.

– Jag kommer fortsätta jobba för att Moderaterna ska få makten i Nyköping tillsammans med Alliansen, och ju fler partier som vill stödja vår politik och en Alliansbudget desto bättre, skriver hon som svar på frågan.

I Vingåker har det politiska oppositionssamarbetet just spruckit och Moderaterna kommer fortsätta sitt samarbete med Kristdemokraterna (läs mer på sidan 11).

Tidigare har ett politiskt samarbete med (SD) inte varit aktuellt för partiet.

– Jag har en god relation med personerna som sitter för Sverigedemokraterna, men om och hur det här öppnar upp det vet jag inte. Jag har inte pratat med (SD) så jag vet inte om de är intresserade heller, säger Charlotte Prennfors, opositionsråd.

–Det skulle ju kunna öppna för ett valtekniskt samarbete, som inte har något med politik att göra. Men det är inget vi pratat om.

På landstingsnivå ser inte Magnus Leivik, landstingsråd i oposition, något samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi beter oss civiliserat mot (SD) och granskar deras förslag på sina egna meriter. Kommer de med bra förslag så stöder vi dem, och dåliga förslag säger vi nej till. Ibland röstar de på våra förslag och det kan jag inte förhindra att de gör, skriver han i sitt svar.

– Vi har hur som helst inga planer på att förhandla eller samarbeta med (SD).

 Karina Frölund 

Eva-Lotta Eriksson