Syrisk dockteater prisas

Dockorna i föreställningen, som Bashar Sahyouni och syriska dockteaterklubben på Solbacka satte upp, har fått utseenden som liknar vänner från hemlandet. foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Marionettmästaren Michael Meschkes pris delas för första gången ut i Sverige och pristagaren är Bashar Sahyouni på Solbackas asylboende i Stjärnhov. I helgen var det premiär när den syriska dockteaterklubben för första gången framförde föreställningen Wonderland.

På väggarna i föreningshuset hänger gamla filmaffischer från Hot shots, Titta vem som snackar nu och Hajen. Men nu är det nya tider i Stjärnhov. Salen är fylld, nästintill till sista stol.

På scen varvas skådespeleri och dockteater i föreställningen som ges på engelska. Det här är inte en dockteater som bara riktar sig till barn. Den beskriver glimtar av verkligheten från krigsdrabbade länder.

– Allt du ser är riktiga historier, säger Bashar Sahyouni.

Det är första gången som han arbetar med dockteater.

– Jag ville inte ha en föreställning bara med dockor, utan blanda med teater, säger Bashar Sahyouni.

– Jag var skådespelare i Syrien.

Med hjälp från Christer Lagergren, verksamhetschef på asylboendet, fick han kontakt med Michael Menschke och hans fru. De har gett tips och råd om hur de kan arbeta med dockorna.

Det har varit en intensiv period för teatergruppen som bara har repeterat i 15 dagar innan premiären. Men det har varit svårt att få till repetetionerna. Folk som har varit med i gruppen har flyttat från Solbacka.

– Det är svårt att repetera när alla flyttar, säger Bashar Sahyouni.

Han tycker om att arbeta med dockorna. De har fått gestalta människor som han minns från hemlandet Syrien. Och nu väntar fler teaterrepetetioner.

– Jag hoppas att föreställningen kan visas på andra ställen, festivaler eller städer, säger Bashar Sahyouni.

Det är första gången Michael Meschkes pris går till någon som är verksam i Sverige, och han själv var på plats i Stjärnhov vid premiären.

– Det är ett internationellt pris som delas ut vartannat år för att främja och uppmuntra dockteaterintresset i världen, säger Michael Meschke.

– Det är roligt att kunna kombinera ett stöd till flyktingar från Syrien, vilket engagerar mig och min fru, med konstnärlig verksamhet vilket är själv poängen.

Prisutdelningen har fortfarande inte skett, men Bashar Sahyouni och dockteatergruppen har fått del av prispengarna.

– Det viktigaste är att de har kul, säger Michael Meschke.

Under dagen visades också filmer som barn och ungdommar från Stjärnhov och Solbacka har gjort tillsammans i ett projekt med Artlab Gnesta.

Eva-Lotta Eriksson