Möten är själva livet

Textstorlek:

När jag drar igen dörren till Pluras toalett får jag handtaget i handen. Jag försöker raskt sätta det på plats igen och tror mig ha lyckats, men precis när jag slagit ner rumpan på toalettstolen glider dörren sakta upp på vid gavel. Där sitter jag i Pluras badrum med byxorna vid fotknölarna, knäpper med fingrarna och önskar att jag var någon annanstans. Det är ett minne från 2015 som jag ser tillbaka på med ett leende. En lite surrealistisk upplevelse som inträffade en solig sommardag på hans lantställe här i Sörmland och som jag kan skratta åt nu. I mitt jobb träffar jag många människor och då och då inträffar saker som är mer eller mindre angenäma.

Som den gången då jag skulle intervjua landshövding Bo Holmberg. Vi skulle ses på residenset i Nyköping. Jag passade på att träffa en kollega innan intervjun och vi tog en promenad runt Nyköpings Hus, då en fiskmås gjorde sig besväret att skita ner mig. Min nyinköpta jacka och håret blev fullständig nerkletat. Jag fick panik och rusade in på närmaste toalett där jag jobbade hårt för att få bort eländet. Vad landshövdingen och jag talade om minns jag faktiskt inte. Jag var tyvärr inte så närvarande i vårt möte, utan funderade mest på om jag satt där och luktade illa.

Frågan är vilka möten som ligger framför mig det här året, i jobbet och privat? En kontakt som jag vill utveckla mera är den som språkvän. Under hösten som gick anmälde jag mig till Eskilstuna Kommuns projekt ”Flyktingguide – en väg till social integration”. Jag har fått möjligheten att lära känna en ung kvinna, som tvingad av krig och elände tagit sig från det krigshärjade Syrien till Sverige. Hon kan några få svenska ord och lite stapplande engelska, men tack vare en mobilapp kan vi konversera ganska hyggligt. Vi talar direkt in i våra mobiler där en röst översätter och läser upp det vi vill säga till varandra. Det är ett fantastiskt hjälpmedel precis som Google translate. Ett möte med en människa från en annan kultur berikar, det finns så mycket att lära. Om vi alla satsade på att lära känna människor från andra länder skulle världen garanterat se annorlunda ut. Vi skulle upptäcka att vi har samma behov och faktiskt är ganska lika. Rädslan och fördomarna skulle förhoppningsvis krossas.

Möten är själva livet. Det är i umgänget med andra som vi utvecklas genom att vi samtalar, delar upplevelser, skrattar och kanske gråter tillsammans. Så ge dig ut i livet och möt nya människor. Kanske händer det något oväntat som att en toalettdörr glider upp när du hemma hos någon annan sitter på det allra heligaste.

Tack och lov befann sig Plura på undervåningen och jag på hans toalett en trappa upp när dörren sakta gled upp på vid gavel…

Kerstin Svensson, radioproducent