Sopanalys ska ge bättre ordning

Vi slänger mycket mat. Nästan hälften av hushållens sopor består av mat, och mest kommer från villakvarteren. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​Mycket matavfall och en hel del förpackningar som skulle kunna sopsorteras slängs bland våra vanliga hushållssopor. Med hjälp av en plockanalys upptäcks vad vi egentligen kastar.

På återvinningscentralen i Flen ligger en hög med sopor utspridda på ett bord. Iklädda andningsmasker som eliminerar lukt och med tjocka säkerhetshandskar står sex personer runt bordet och dissekerar påse efter påse.

– Vi gör det för att få en överblick av om folk slänger rätt och vad man slänger, säger Helen Sylvefjord, informationschef på Sörmlands Vatten.

– I dag har vi plockat avfall från villor i Flen.

Efter att sopbilen har varit ute på sin vanliga runda tas ett stickprov på 500 kilo sopor som analyseras systematiskt, 100 kilo åt gången. En hög med räkskal skvallrar om en mysig kväll, en påse i det närmaste fylld med snytpapper anas komma från en förkyld. En död mus väcker förundran, vad ska den sorteras som?

Skräpet delas in i 21 fraktionen, bland annat matavfall, trädgårdsavfall, plastförpackningar, farligt avfall samt blöjor och bindor.

– Det vi har sett redan nu är att matavfallet är mer hos villor än i flerfamiljshus, säger Helen Sylvefjord.

Renhållningsarbetare Robin Persson håller med. Han visar en tabell över de senast sorterade hundra kilona.

– Det hade 43 kilo matavfall, det är ganska lite ändå. Förra provet hade 54 kilo. Hyreshus ligger omkring 35 till 40 kilo matavfall per hundra kilo sopor.

Han har varit med och gjort plockanalyser sedan starten, det här är tredje gången de görs, och tycker att slängmönstret ser ungefär likadant ut under de gångna åren.

– Det finns en hel del förpackningar som inte har sorterats korrekt, säger Robin Persson.

I Flen analyserar de även sopor från Katrineholm och Vingåker, och någon större skillnad mellan orterna verkar det heller inte finnas.

– Vi har en avfallsplan i våra kommuner. Ett mål är att få ner mängden farligt avfall i hushållssoporna. Vi har hittat väldigt lite sådant, några batterier och någon glödlampa, men det ska inte alls finnas här, säger Helen Sylvefjord.

I april nästa år ska de börja sortera matavfall för sig.

– Istället för att maten slängs och bränns blir den gas istället, säger Robin Persson.

– Ofta när man inför matavfallsinsamling brukar folk bli bättre på att sortera allt, förpackningar också.

EVA-LOTTA ERIKSSON