Annorlunda fågelskådning

Textstorlek:

​Dimman har packat in Ekeby våtmark i ett mjukt vitt täcke. Emellanåt ser man konturerna av änder som guppar på vattenytan och gässen när de kväkande hastar iväg.
– Pingvin är min favoritfågel, säger Omar Ali. 

 

Han och de andra i gruppen ska fågelskåda för första gången i livet. Vädret är höstlikt och på sitt sätt vackert men inte särskilt hjälpsamt om man ska se några fåglar.

– Wow, kolla vilken bazooka, säger Salah Shallal.

Han är ledare för Naturskyddsförenings projekt ”Schysst sommar och vinter”, som vänder sig till dem som inte brukar söka sig ut i naturen. Han pekar på ett gigantiskt kameraobjektiv i kanten på den första våtmarksdammen. Mannen med objektivet är frilansande naturfotograf från England som försöker få till en bild på krickorna som tydligen också guppar på vattenytan.  Vi skrämmer antagligen bort hans motiv, men han pratar en stund om naturfotografering och önskar lycka till med skådandet innan han går vidare.

Lennart Eriksson från Ornitologiska klubben i Eskilstuna pekar ut i dimman.

– Det där är en svan, säger han.

Det är han som guidar runt våtmarken. Han ställer in skärpan på tubkikaren och alla gillar det de ser. Svanen sträcker ner halsen under ytan för att hitta något att äta. Lennart förklarar att den äter växter på botten. Ali Smaail hittar en bild på olika sorters svanar i telefonen. Han visar sedan en bild på en knallgul kanariefågel.

– Det här är min favorit. Den är väldig fin.

Khalid Namuq tar fram sin telefon och visar en bild på en örn. Den sitter fast i en läderrem och har en luva över huvudet.

– Det är en stäppörn. Det är vanligt att ha dem i fångenskap i Dubai, säger Lennart.

Projektet ”Schysst sommar och vinter” finns på flera orter i Sverige och ska nå ut till dem som miljö- och friluftsrörelserna haft stort avstånd till. Att unga människor bryr sig om naturen är avgörande när de ska ta ställning till sådana frågor i framtiden.

– Jag kommer från Irak, och kommer det en fågel där så skjuter någon den, säger Salah.

– Titta på gässen där, säger Lennart och pekar på en annan damm. Hade det här varit i Sverige för 150 år sedan hade de också varit skjutna.

Vi fikar i det lilla informationshuset på området. Shalah har med fotoalbum och visar bilder från andra utflykter de gjort. Han berättar att många var rädda i början av pulkaåkningen, att vattnet vid kalkbrottet var imponerade blått och svalkade skönt i sommarvärmen, att självplockade jordgubbar är goda och att de fick 14 fiskar när de var vid sjön Trehörningen utanför Eskilstuna.

Omar har hängt med på nästan alla utflykter. Han säger att det är skönt att vara i naturen, men det är roligare att fiska än att skåda fågel.

– Det har med belöningssystemet att göra. När man fiskar får man något i handen, fåglarna ser man bara, förklarar han.

Salah berättar att det är deltagarna som bestämmer vad de ska hitta på. Hans jobb är att se till att det går att genomföra och att det blir roligt. Snart ska de ”Schysst sommar och vinter” från Stockholm komma ner till Eskilstuna för att hitta på något tillsammans.

– Innan jag började som projektledare kunde jag inte skilja en anka från en and och hade aldrig fiskat i en sjö. Nu älskar jag naturen och vill att andra ska göra det också.

Karina Frölund