Fler blodgivare i Sörmland

Textstorlek:

Under sommaren finns det risk för blodbrist på blodcentraler. Flera län i Sverige har drabbats, men i Sörmland har blodgivningen varit över förväntan på centralerna i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna.

Ungefär två av hundra svenskar ger blod årligen. Kanske låter det inte mycket, men det räcker. Det är dubbelt så många som de som behöver blod varje år.

Det betyder dock inte att allt är frid och fröjd. Blodbrister kan komma snabbt på blodcentraler om något drastiskt skulle ske. Som om många blodgivare blev sjuka och inte längre kunde ge blod.

Så var det i påskas, när influensan härjade och det blev blodbrist i Sörmland. Sommaren och just dessa veckor är normalt en tyngre period för blodcentraler.

– Det kan vara många blodgivare som är på semester eller ske olyckor med patienter som får stora blödningar, säger Christina Lundell samordnare på Unilabs i Sörmland.

Det kan också vara så att många studenter är blodgivare på sin studentort och under sommaren far de hem. Det har man bland annat märkt av i Västerbotten, där Umeå är en stor studentstad. På länets blodcentral i Umeå har blodbristen varit märkbar, vilket också kan bero på att blodbussen har semester under sommaren.

I Sörmland finns ingen riktig universitetsstad, vilket kan vara en av anledningarna till att det i Sörmland faktiskt inte råder blodbrist. Man har istället mer blod än förväntat.

– Vi brukar räkna med att ungefär 60 procent av blodgivarna vi kallar kommer och vi har faktiskt överträffat det i år, säger Christina Lundell.

– Vi har ett bra lager sedan tidigare och folk har hela tiden gett blod. Vi har också varit förskonade från stora blödningar på patienter.

Blodgivningen ser alltså bra ut i länet och de tre centralerna hjälps åt. Om det till exempel i Nyköping skulle behövas mer blod under en period kan Katrineholm eller Eskilstunas central bidra.

Det är dock fortfarande viktigt att folk fortsätter ge blod. Dessutom är det många givare idag som snart inte längre får ge mer eftersom man oftast måste sluta vid 65- till 70-årsåldern. Därför är det vanligt med just blodbussar på universitet för att få fler yngre människor att dela med sig av sitt blod. Blodbussarna kommer också då och då till mindre orter i Sörmland, som Gnesta och Trosa.

På blodcentralen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna är det idag så många blodgivare, att det till och med blir viss väntetid.

– Vi har väl haft upp mot 85 procent som kommit nu, mot de 60 vi räknar med, säger Åsa Dahl-Johansson, funktionsansvarig på blodcentralen.

Hon hjälper Kristina Jävergren, 64 år som precis givit blod.

– Jag har varit blodgivare i elva år. Det var min son som också är blodgivare som fick mig och min man att börja, och jag kommer fortsätta så länge jag kan, säger hon.

På stolen brevid ligger 52-årige Hans Åkerlund med nålen i armen.

– Jag ger fyra gånger per år, det här blir tredje för i år. Jag har tydligen en blodgrupp som gör att jag kan ge till många, så det känns bra, säger han.

Robert Linde