Tänk på 2018

Textstorlek:

Det var i ett ovanligt motigt opinionsläge som den rödgröna regeringen och dess helröda stödparti till vänster mötte sin borgerliga opposition i en Agenda-debatt i Svt i söndags kväll.

Opinionsinstitutet Demoskop, ett av de mera träffsäkra i branschen, hade på fredagen noterat att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu var mindre än alliansen. Inte sedan juli 2005 hade de rödgrönas Demo-skopsiffror varit så dåliga.

De rödgröna hade behövt en brakseger i söndagens debatt för att räta upp situationen. I stället blev det en ny medio-ker insats av Stefan Löfven och en fullkomlig genomklappning av Åsa Romson, som dels jämförde flyktingtrafiken på Medelhavet med Auschwitz, dels svävade betänktligt på målet när såväl vapenexport som brunkolsförsäljning kom på tal.

Ändå är det nog uppenbart för de flesta att regeringens förtroendekris beror på de många svikna löftena.

Överskottsmålet i statens finanser är nu spolat av de rödgröna efter att i valrörelsen ha varit den absoluta norm som de använt för att beteckna alliansen som slösaktig. En nedbantning av rotavdragen är också på gång trots löften om motsatsen. Och bensinskatten ska höjas enligt Miljöpartiets vilja, men i strid med socialdemokraternas utfästelser.

Det sistnämnda sveket, bensinsveket, är försvårande också i förhållande till den landsbygdsbefolkning som Svt under några veckor plötsligt visat ett intresse för – och som var föremål för en annan tv-debatt i förra veckan.

Där i debattens studio i Umeå stod den socialdemokratiske landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och var synbarligen tom på idéer. Jo, någon utredning hit och någon översyn dit kunde han förstås tänka sig, men när han klämdes på pulsen lite mer konkret så hemföll han hellre åt att rikta kritik mot den föregående alliansregeringen.

Bredvid Bucht stod hans företrädare Eskil Erlandsson laddad med förslag. Stoppa höjningen av arbetsgivaravgifterna för ungdomar, ta hem de pengar till landsbygdsprogrammet som ligger och skvalpar i Bryssel, sänk de statliga myndigheternas lokalkostnader genom att sprida ut dem över landet, krävde han.

Ungefär likadana är ställningarna över hela den politiska linjen. Alliansens partier matar på med nya förslag i långa rader medan de rödgröna tappar i beslutsamhet och har svårt att få något annat än sina svek och sina inbördes stridigheter att fästa i folks medvetande.

En stark återkomst för alliansen 2018 – och nästa fas i decemberöverenskommelsen – känns mera verklighetsnära för varje dag som går.