Ökat intresse för politik

Det är bland de yngsta och de äldsta som intresset för politik ökar. FOTO Rolf Johnsson
Textstorlek:

Det har vänt. Intresset för politik har börjat öka igen och det är rent av status bland unga att ha ett politiskt intresse.

Genomsnittligt har varje svensk sex olika intressen och ägnar 53 minuter om dagen åt dessa sina intressen. Eller om man så vill, 27 timmar i månaden.

Och intressena överraskar kanske inte när de listas: musik, litteratur och resande, följda av film, mat, tv och dryck.

Det är den årliga Intressekompassen (TNS Sifo) som konstaterar detta. Det mest intressanta är kanske att intresset för politik ökar bland de unga. ”Äntligen”, skulle en del kanske vilja utbrista efter den ökenvandring som det politiska intresset bland unga har haft de senaste åren.

Det är bland de yngsta och de äldsta som det politiska intresset ökat och en förklaring kan vara den ökande oron i omvärlden, enligt undersökningen.

För övrigt noteras klassiska könsstereotypa intresseskillnader mellan män och kvinnor, enligt 2015 års Intressekompass.

Kvinnors största intressen är läsning, resor och blommor. Betydligt fler kvinnor än män ägnar sig åt sömnad, handarbete, pyssel, skönhet, yoga, ridning, mode och stil.

Männens största intressen är dator- och tv-spel, fotboll och golf. Fler män än kvinnor gillar, föga överraskande, jakt, fiske, bilar, motorcyklar och datorer.

Undersökningen visar också att två av fem tillfrågade har blivit nyfikna på nya intressen efter att ha läst i tidningar eller tidskrifter om just det intresset.

Svenskarnas vanligaste intressen:

1)   Lyssna på musik.

2)   Litteratur, läsning.

3)   Resa.

4)   Film.

5)   Mat och matlagning.

6)   Tv.

7)   Olika drycker.

8)   Korsord, sudoku.

9)   Restaurangbesök.

10)  Blommor och odling. Friskvård. Bakning.

Varje år lägger vi i snitt 1 012 kronor per person på våra intressen. Män kostar på sig 20 procent mer än kvinnor.

En av tre svenskar vill ha fler intressen. Varannan kvinna tycker att gemensamma intressen är viktigt när det gäller val av partner. De flesta av oss tycker att andra personer blir mer intressanta om de har ett intresse.

Rolf Johnsson