Om konsten att få till en lyckad julmarknad

Mitt Sörmland - TorgbodarnaTorgbodarna
Textstorlek:

För att allt ska falla på plats krävs fem saker:
1 Bra miljö för marknaden
2 Bra säljare med fina produkter
3 Bra marknadsföring av evenemanget
4 Många bra kunder
5 Rätt väder

Julita Hembygdsförening kan glädjas åt framgångsrikt ha hittat rätt på alla dessa punkter. Redan i september började Ulla Pettersson & C:o att bjuda in utvalda säljare att fylla de 32 unika 1800-talsbodarna vid Äsköpings torgplats med. Gensvaret blev som alltid stort.

För att locka publik fylldes västra Sörmlands anslagstavlor under november med information om det kommande evenemanget. Konkurrensen är stenhård, det finns många föreningar som slåss om samma kunder. Nästa moment blev att ställa i ordning torgplatsen för marknaden. Den sista november hade Ulla kommenderat ut styrkorna för bodstädning, eldragning, skottning och pyntning. Allt löpte på och nu var det bara att hoppas på att kylan inte skulle bli för svår under morgondagen.

Lördag morgon klockan halv åtta samlades arbetsstyrkan för ”lucköppning”. Då hade kvicksilvret krupit ner till minus tretton grader – skulle folk våga sig ut i kylan? Lucköppning betyder i detta sammanhang att ta sig förbi alla igenfrusna hänglås och sedan lätta på alla hemsmidda hasplar som verkar vara unika för varje bod. När allt var redo började det dagas och försäljarna rullade in på torgplatsen för att duka upp sina varor. Allt kändes som välgjort hantverk, hemhuggen ved, hemrökt, hembakt och hemystat.

Klockan tio var det ”bara” tio minus och kommersen drog igång och folket strömmade till. I fyra timmar fylldes nu marknadsplatsen med folk från när och fjärran, med och utan anknytning till bygden. Alla verkade trivas och stämningen var god, ingen behövde omhändertas på grund av fylleri, snatteri eller osedligt uppträdande! Det var bättre än förr. Möjligen var det så kallt att man drog sig för att ta av sig tumvantarna för att rota i sin börs. Några säljare tyckte att köplusten inte var riktigt densamma som vanligt.

Klockan 14 var det dags att stänga marknaden och ställa bodarna i malpåse i ett halvår. Nästa lucköppning i Äsköping blir den 8 juni för hembygdsföreningens traditionsenliga Torg- och Hemvändardag.