Julmys på Vadsbro Blacksta julmarknad

Textstorlek:

När Vadsbro Blacksta Föreningsgård har sin traditionella julmarknad, den andra advent, då har julen kommit på riktigt. Besökarna strömmar till och i köket står föreningsgårdens ordförande Ulla Johanson och bakar saffransbullar.
– Jul ska dofta saffran och granris, säger hon och tar ut den första plåten lagom tills de första kunderna som vill köpa kaffe, skinkmacka och bulle.

Årets marknad har större bredd på försäljarna än tidigare. Handarbete, julkransar, blommor, mat, tomtar, smycken och antikt. Och så är förstås Scouterna på plats och säljer ljus och almanackor.

Lisa Fahlman gör reklam för biljetter till Kung Blackes Gycklares föreställning ”Kaos i Folkparken”.
– Mer musik än någonsin och väldigt många nya förmågor i ensemblen, utlovar hon.

Något som alltid är detsamma är att förskolan Trollemo kommer och lussar.
– Det är en fantastisk upplevelse att se alla små lucior, pepparkaksgubbar och tomtenissar på scenen. Vi har övat länge, berättar Ingrid Åberg som jobbar på förskolan.

Längst bak i lokalen står lotterivinsterna uppradade.
– Bara högvinster, berättar Lasse Gustavsson och visar fågelholkar, handsnidade pallar och ljusstakar, kakfat med sju sorter.

Barbro Claesson från Björkvik som säljer hembakat på julmarknaden vinner det stora kakfatet som så många suktat efter.
– Äntligen får jag äta någon annans kakor, säger hon och bär iväg fatet.

– Det har varit fullt i cafét hela tiden. Vi har sålt massor med skinksmörgåsar och snart är saffransbullarna slut. Det är ett bra betyg, säger Anders Gustavsson som säljer fika.

– Julmarknaden är en fin tradition. Många kommer år från år men de senaste åren har vi också lockat dem som aldrig varit här förr. Vi har blivit bättre på att marknadsföra oss och så satsar vi på kvalitet. Nytt för i år är att vi kör ett bildspel som visar all verksamhet vi haft under året, berättar Ulla Johanson.

/Peter Sandberg