Jazz i Lustgården?

Textstorlek:

För några veckor sedan träffades några jazzintresserade personer på Skottvångs värdshus för att undersöka förutsättningarna för att få igång en aktiv jazzklubb i Gnesta kommun.

Man kan utgå från att det i kommunen finns tillräckligt intresse för jazzmusiken för att utgöra underlag för en klubb. Det handlar mest om en katalysator. Någon som tar initiativet.

I det här fallet kom initiativet från föreningen Jazz i Sörmland som är en paraplyorganisation för de f.n. sex jazzklubbarna i länet (Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm, Flen, Strängnäs och Mariefred). Föreningen har sett de ”vita fläckarna” på Sörmlandskartan varav Gnesta varit en.

Undertecknad, som föreningens ordförande vill givetvis uppmuntra till fler möjligheter att spela och höra god jazzmusik i länet. Det har också sina fördelar om detta kan ske i klubbregi eftersom det ger möjlighet till olika stödformer från stat, landsting och kommun, allt för att uppmuntra till jazzarrangemang med såväl professionella musiker som med amatörmusiker.

Finns det en musikskola med elever som lär sig improvisationsmusik, så ger en klubb möjligheter att få öva på riktigt. Att få spela med riktiga professionella musiker.

Just denna aspekt är också viktig för länets kommuner som har musikskolor. Jazz i Sörmland, delar nämligen varje år ut stipendier till musikskoleelever på grundskole- och gymnasienivå för att dessa elever ska kunna delta i Riksförbundet Svensk Jazz’ årliga utbildningsvecka i Härnösand, och att där få undervisas av och spela med gräddan av svensk jazzelit. Eller kunna åka till Vänersborg som också varje år låter Bobo Stenson, Anders Jormin och Jon Fält vara lärare och inspiratörer till ungdomar under en sommarvecka.

Dessa möjligheter har hittills varit öppna endast för de kommuner som redan har en jazzklubb med etablerade kontakter med ”sin” musikskola och dess improvisationslärare.

Gnesta Kommun vars natur länge har varit del av det som kallas Sveriges Lustgård, borde döpa om sig till just Lustgårdens Kommun. På så sätt sätter man inte heller en ort framför de övriga i kommunnamnet. Och en ny jazzklubb kunde därför få heta Lustgårdens Jazzklubb! Vilken grej alltså!