I anfädrens spår

Mitt Sörmland - Elmer BorgPå bilden ses Per Perssons barnbarnsbarn Elmer Borg vid det gamla släkttorpet.
Textstorlek:

Nio kusiner med barn och barnbarn samlades i Näshultagården till knytkalas och årlig kusinträff, samt för att besöka sina anfäders gravar på kyrkogården. Ett besök vid torpet Västerfall, där allt startade år 1854 då kusinernas farmorsfar eller mormorsfar kom till Västerfall med sin familj, stod också på schemat.

Kusinernas farmor eller mormor Lovisa föddes där 1879, som yngst i en syskonskara på sju barn. Efter arbete som piga på Hedensö gård flyttade hon som 18-åring till Stockholm och strax därefter till Mellösa, där hon gifte sig och fick tio barn. Både Lovisa och maken Johan Borg dog redan 1928. Yngsta dottern Elida var då endast åtta år.

I samband med släktforskning har det visat sig att även Johan Borg hade anor från Näshulta. Hans farfar var soldat vid Tomt soldattorp och gick då under soldatnamnet Stjerna.

Dagens avslutande besök vid arrendetorpet Västerfall väckte starka historiska känslor för de besökande. Det var nämligen 100 år sedan Per Persson för sista gången stängde dörren vid torpet, som den sista i släkten boende där. Per Persson levde under åren 1829-1914. Han var anfader till en av de stora Petterssonsläkterna, som sedan bosatte sig vid Rotarbol, Storudden, Ottebro och Nysäter.