Historisk busstur i vårvackert Sörmland

Mitt Sörmland - Passagerare vid DagöholmHär äntrar deltagarna bussen efter stoppet vid Dagöholm. Guidningen utfördes under hela resan av Eva Andersson på ett lysande sätt.
Textstorlek:

Det var lite så där lagom väder för att sätta sig i en buss. Klockan halv tolv söndagen den 12 maj äntrade de första resenärerna bussen i Valla. Vi var fjorton förväntansfulla deltagare. Ett vårvackert Sörmland seglade förbi bussfönstren och färden gick mot Dagöholm i Lerbo, vilket utgjorde det första stoppet. Där åt vi medhavd lunch och fick samtidigt veta att Dagöholm är ett behandlingshem med fokus på individens behov, där skola/utbildning ses som en viktig del av behandlingen och drivs av IOGT/NTO.

Nästa stopp skedde vid Lerbo 1700-talskyrka. Här förvaras bland annat en medeltidsbibel med vacker latinsk text och Lerbo kompanis fana från 1710. Under kyrkvaktmästare Pekka Erikssons sakkunniga guidning besökte vi familjen Langlets grav. Här minner ett tiotal gravstenar om den framstående Langlets-släkten och dess medlemmar.

Färden gick nu mot Tolfta/Gustavsvik som drivs av familjen Jägerup. Här kan man bo, rida, bada, med mera. Ett antal hästar har just när vi anländer varit ute och ”motionerat”, så duschning och ryktning pågår för fullt. Man bedriver också KRAV-godkänt jordbruk.

Vid vårt sista besök denna dag styr vi kosan mot Ängtorp, ett litet vandrarhem i äldre torpstuga. Här tar Monika Gustafsson emot oss med kaffe och smörgås. Torpet ligger lugnt i småbrutet odlings-/skogslandskap med tystnad och gott om vilda djur. Monika berättar att hon har kaféet öppet maj månad ut. Under sommarmånaderna har hon torpet uthyrt veckovis till familjer.