Hembygdsträff i Österåker med Leif Jacobsson

Mitt Sörmlan - Leif JacobssonLeif Jacobsson.
Textstorlek:

Vad gäller fängslande berättelser med humor, men också med ett stort allvar i botten, är Leif Jacobsson från Malmköping ett säkert kort. Föredraget gick under namnet: ”Historiska glimtar i ord och ton”. Leif berättade, och vi som lyssnade satt knäpptysta, vi ville inte missa en stavelse.

Hembygdsgården vid Österåkers hembygdsförening var rejält uppvärmd och i mörkret utanför lyste det inbjudande från fönstren. Tyvärr var det många andra aktiviteter i bygden runt omkring just den kvällen, så många missade en intressant berättarkväll. Med vevgrammofon och gitarr med sång, gick berättelsen från soldathustruliv och drängar till historien om Jack Landturne som mötte djävulen och som senare blev upprinnelsen till halloween och pumpalyktorna.

Vad säger man till exempel om soldathustrun ”Mor Lovisa”, som hade åtta egna barn och såg till att 39 andra barn fick en bra barndom och växte upp som hennes fosterbarn? Hon fostrade och skötte alltså 47 barn under sitt liv. Som tack för sin gärning fick hon också kunglig medalj, men hon var ju egentligen värd mycket, mycket mer. Eller drängarna Sture och Erker? Barnens idoler på gården men vars öden blev så olika. Stures sista handling i livet var att rädda det lilla barnet medan han själv sekunden efter blev överkörd av tåget. Leif berättade om mannen han liksom i förbifarten talade med – han skulle egentligen intervjua hans hustru – men det visade sig att han varit med när de hittade den sjunkna ubåten Ulven.

Egentligen skulle jag ordagrant vilja återge allt det vi fick höra under den underbara kvällen, men det är ju omöjligt. Till slut kom Leif in på den nu aktuella 100-åringen som i boken ger sig av från ålderdomshemmet och där busslaster vill se det aktuella fönstret han kröp ut från.

Innan lottdragning och genomgång av tipspromenaden från trädgårdsdagen, som avslutade kvällen, serverades det kaffe och jättegod äppelkaka.