Gökotta i Bärbo

Mitt Sörmland - Gökotta i Bärbo
Textstorlek:

Lördagen den 25 maj träffades några morgontidiga medlemmar i Stigtomtaortens hembygdsförening vid Oxhagen i Bärbo.

Nääs-Tistagodset hade privat skola vid Oxhagen från 1830. Skolan upphörde 1920 men användes en tid under andra världskriget då skolan vid kyrkan var upplåten till militären. Nu äger Berit och Karl-Erik Karlsson fastigheten sedan slutet av 1970-talet.

Vi fick nu en härlig morgonpromenad upp på höjden ovanför och utsikten över markerna mot Långhalsen var betagande. Utsikt över Nääs och även över Lötstugan efter att ett alldeles nytt skogsområde avverkats. Göken hade hörts ända till dagen innan men den här morgonen hade den begett sig långt bort, men vi hörde den i alla fall och det är inte vanligt på våra gökottor.

Uppe i skogen finns grunderna efter Gamla Översjötorp kvar. De gamla fruktträden skulle just till att blomma. En källa finns kvar och producerar vatten, vilket rinner ner till Översjön, som i sin tur avtappas genom en bäck förbi Översjökvarn och ner till Långhalsen.

I Bärbogruppens pärm berättar Berndt Andersson:
”Mellan Översjötorp och Gamla Översjötorp fanns en källa som höll hela Nääs med vatten. Det gick nämligen en vattenledning av stockar, vattnet gick med självtryck till Nääs. Borrar som man borrade hål i stockarna med fanns kvar och hängde på gaveln på smedjan på 60-talet.”

Rester av denna träledning kom också i dagen då man grävde på åkrarna vid Nääs för några decennier sedan.

Efter den härliga promenaden såg vi på Berit och Kalles hus, den ombyggda gamla skolan, och den fina trädgården med alla odlingarna, där vi också åt vår frukost i solen. Vi tackar dem för att vi fick komma till denna ”paradisiska” plats.