Förenkla försäljningen av vildsvinskött

Textstorlek:

Allt fler bör få tillgång till det naturliga, nyttiga och goda viltköttet. Svenska Jägareförbundet uppmanar därför beslutsfattare att ta bort onödig byråkrati och låt jägarna sälja vildsvin direkt till grannen, butiken eller kompisen. Naturligtvis trikintestat och klart.

Jaktsäsongen är igång. Denna genererar cirka 19 miljoner kilo viltkött (det mesta är älg). Detta motsvarar tre procent av allt kött vi äter. De flesta äter vilt någon gång per år, men relativt få äter vildsvin, bara en av tre.

En av viltköttets allra bästa egenskaper är att det är lokalproducerat. Och för att kunna ha det så vill många kunna köpa köttet direkt från någon som jagar – och vi jägare vill dela med oss.

En del av förklaringen kan vara att det svårt att få tag på, endast 15 procent av vildsvinsköttet kommer ut i handeln.

Förra jaktsäsongen fälldes fler vildsvin än älgar, vilket är första gången någonsin i Sverige, så vildsvinsköttet har stora förutsättningar att bli den nya vardagsmaten. I Södermanland fällde vi 5 ggr så många vildsvin som älgar. Det är hälsosamt och bidrar inte till onödig miljöpåverkan och dessutom ökar stammen. Idag är det inte ens tillåtet att ta med sig en bit till grannen på grillkvällen, är det rimligt? Idag finns ett förenklat regelsystem för direktförsäljning av alla andra klövvilt och som fungerar utmärkt. Regeringen och Livsmedelsverket måste förenkla reglerna runt försäljningen av vildsvinskött.

Är det då viktigt att kunna äta viltkött? Ja. I Sverige lantbruksuniversitets (SLU) rapport Konsumtion av skogens ekosystemtjänster – vilt, svamp och bär anger nästan hälften av svenskarna att det är mycket viktigt att kunna äta viltkött. Och ju längre norrut man bor – desto viktigare är det. Argumenten som lyfts fram är att maten ska vara framställd på helt naturlig väg och lokalt producerad. Och när 50 procent av befolkningen oroar sig för tillsatser i maten passar vilt utmärkt, eftersom det är både gott, magert, rikt på mineraler och proteiner, eller som det står i SLUs köttguide; det mest miljövänliga kött vi kan äta. Det är kanske därför en av Sveriges största livsmedelskedjor ökade sin försäljning av viltkött med 26 procent förra året.

Vi vill därför uppmana nästa regering att ändra bestämmelserna och underlätta försäljning av vildsvinskött. Då kommer fler människor att få tillgång till det fantastiska viltköttet.

Alpo Syväjärvi
Länsordförande
Jägareförbundet Södermanlands län