En resa i tiden med arkiv digital

Textstorlek:

Onsdagen den 18 mars hade KFV-släktforskarföreningen besök av Niklas Hertzman från Arkiv Digital. Niklas började berätta om hur han spelade trumpet och fick höra att det fanns trumpetare i sin släkt och blev nyfiken på vilka det var. Han fick sin far till hjälpa att åka till arkiven för att leta och det var då han upptäckte att det var svårt att läsa. Det var mormonerna som först fotograferade av våra Kyrkoböcker. Som över fördes på mikrokort och film rullar.
Med dagens digitala bilder blir resultatet ett helt annat.
Det var så de började fotografera arkiven i färg och nu har de fotograferat 52 881 502 bilder som nu är sökbara. Nu kan man även läsa de fuktskadade böckerna, som förut i svart vitt bara blev en mörk fläck.
Bouppteckningar fram till 1910 finns nu, kyrkböcker, mantalslängder, domböcker, militärrullor, äktenskaps mål, frigivna fångar m.m. och även Åland kyrkoböcker finns . Nu är allt inte klart i alla län men det går fort fram.
Beställnings fotografering kan göras, intresserade kan läsa om på deras hemsida.
Mycket kan man hitta som lite kuriosa visade han vad en präst skrivit i en vigsel bok: 9 augusti lystes det för horbocken Lars Bengtsson och horan Elsa Nilsdotter här i byn . Vigdes den 4 oktober.
Snällt var inte allt skrivit men man får ju en känsla hur det var förr i tiden.
Niklas visade hur man kunde söka på olika platser i programmet. Det finns många undermenyer som är sökbara och även foton på frigivna fångar.
Niklas berättade att en del böcker får arkivdigital inte tillgång till då böckerna innehåller material som fortfarande har sekretess. Och pratade om Bloggen som fanns på deras hemsida Det var en intressant och lärorik kväll på Ängeln i Katrineholm.