Den 28:e Näshultadagen

Textstorlek:

Näshultadagen den 9 augusti bjöd på strålande sol. Trots det varma vädret var dagen minst lika välbesökt som tidigare år. Bilparkeringen var knökfull redan på ett tidigt stadium.

Eftersom det är valår var de politiska partierna, som är representerade i Kommunfullmäktige, inbjudna. Av åtta partier kom sex, nämligen S, SD, C, MP, V och M. Man får hoppas att de noga lyssnade på Eva Jonssons invigningstal. Eva kallar sig för föreningsmänniska och lokalpatriot. Hon beskrev den utveckling, eller kanske avveckling, hon upplevt under cirka 50 år. För att få en levande landsbygd måste det vara möjligt att bygga och bo på landet och även driva företag. Därför krävs acceptabel mobiltelefontäckning. Äkta näshultabor behöver inte ha flera släktled i socknen. Det fordras bara att man engagerar sig och arbetar sig in i bygdegemenskapen.

Efter talet följde trumpetfanfar av Skyttemusikkåren och Näshultaflaggan hissades av scouterna. Efter invigningen delade Idrottsföreningen ut stipendiet Kjells Minne till Anna och Jens Lord för sitt engagemang i bl.a. barngymnastiken och till NGoIF:s ordförande Rolf Riedl. Efter invigningen höll Skyttemusiken en uppskattad konsert.

Både i hallen och utanför fanns åtskilliga utställare. Här såldes fårskinn, slöjdalster, keramik, fototavlor m.m. Man kunde prova på bågskytte, skjuta lerduvor och åka karusell på tivolit. Nisse Melin hade ett stort bord med allehanda gamla verktyg, en viktsats skålpund och riksalnen från 1700-talet. Ingrid Lindell visade att det går att ta hand om gamla fönster som många kanske skulle slänga. Hembygdsföreningen serverade kaffe och våfflor, scouterna och idrottsföreningen serverade varm korv och grillat kött. Ingen behöver gå hungrig från Näshultadagen. Många besökte också politikerna och Friskolan som hade öppet.

I stora grupprummet fanns den verksamhet vi tidigare visat i Sockenstugan. Här kunde man studera torpinventeringen, få hjälp med släktforskning och bese gamla skol- och konfirmationskort.

Vid hembygdsföreningens bord visades en rundstickningsmaskin, skänkt till Hanebergs gårdsmuseum av Birgitta Lindman, Hållet. Vi hade hoppats hitta någons om förstod sig på den, men tyvärr inte. Kanske kommer någon kunnig till Öppet hus på Gårdsmuseet den sjätte september och visar oss.

Näshulta Hembygdsförening

Lars Johansson