Årets Ungrävar utsedda

Mitt Sörmland - 2012 års pristagare2012 års pristagare.
Textstorlek:

Direkt från lunchen stormade ungrävarna från Julita skola in i Lyan vid årets vårdagjämning. Det har alltid funnits en viss antagonism mellan socknarna på var sin sida om Öljaren. I gamla tider kallades Österåkersborna för korpar i Julita och Österåker kontrade med att kalla Julitaborna för rävar. Det har Julita hembygdsförening tagit fasta på och den unika ungdomsbilaga som sedan många år finns till föreningens årsskrift, heter följdriktigt Ungräven.

Hela innehållet i den 16-sidiga skriften har alltsedan starten producerats av skolans elever. För andra året har det dessutom utgått pris till de bästa bidragen. Förväntningarna var därför stora när denna lokala Oscars-gala drog igång. Alla de 38 som lämnat bidrag till årets tävling är värda ett hedersomnämnande även om det till slut bara är en del som får pris. Dessa var i följande olika specialklasser:

Mest spännande bidrag: Sara Kitéus och Ella Sjöstrand för historien om ”Vita frun” på Julita gård.

Roligaste bidrag: Oskar Alm, Liam Mählström och Jacob Olofsson som berättade om en veteranbil på Doktorsvägen.

Bästa text: Olle Ekholm och Martin Karlsson som skrivit om tjuvjakt på Öljevi.

Bästa bild: Viktor Axelsson som fotat Äsköping i vinterkyla.

I tävlingen om bästa bidrag från de olika årsklasserna gick priserna till Erik Bergström i årskurs 1-2 för att i bild och text ha beskrivit en utflykt till kalkbrottet, kusinerna Elin och Tea Karlsson i årskurs 3-4 som berättar om hur tjuvar först gjorde nio inbrott i den föreningsstuga som man sedan brände ner, och i 5-6an vann Tuwa Lenekrantz med en välskriven artikel om en arbetsplatsolycka.

Efter välförtjänta applåder till alla bidragsgivna vidtog en uppskattad bullfest. Nu är det bara att ta nya tag för alla ungrävar och leta upp något bra att skildra i ord och bild så att de kanske nästa får motta något av de eftertraktade priserna.