Moa och Oskar Klasson tycker det är synd att folk är lata och inte orkar ta hand om sitt eget skräp. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Jennie Karlsson, ordförande i Aktivt Baggetorp.
Bror Karlsson drar upp ett plastskräp som har fastnat ordentligt i marken.
Kassarna blev snabbt välfyllda.
Vem slänger en strumpa?
Efter en timme hade Baggetorp blivit flera kassar med skräp renare.
– Här har de skräpat ner jättemycket, utbrister Oskar Klasson vid busshållplatsen

Skräpplockare fyllde sina kassar

Nyheter Förra året kostade det minst 3 miljoner kronor för Sörmlands kommuner att städa upp skräp, enligt siffror från Naturvårdsverket. I 40 år har Håll Sverige…

Lerbos kyrkliga syförening firar 100 år i år, eller egentligen 131 år. De syr egentligen ganska lite tillsammans, istället fixar de fester som samlar in pengar till behövande. Foto: Karina Frölund
Inger Hult framför församlingshemmet där syföreningen träffas. Det gör ett viktigt arbete och det är roligt att träffas, säger hon.
Prästen Anna Larsson har med sig sin nålbindning.
De gör väldigt fina handarbeten.
Broderier, nålbindning, tovning, virkning och stickning - de klarar många hantverkstekniker.

Jubileumsfirar 100 år och lite till

Kultur Kyrkliga syföreningen i Lerbo laddar för 100-årsjubileum, men egentligen verkar det vara 30 år för sent. – Vi hittade just en anteckningsbok med ny information,…

Forsby kalkbrott. Foto: Karina Frölund

Nordkalk vill öka takten och bryta snabbare vid kalkbrottet i Forsby

Nyheter Nordkalk vill öka farten på kalkbrytningen i Forsby utanför Vingåker. De har tillstånd att bryta 190 000 ton om året i 30 år. Nu vill…

Förvirring råder – vem får elda i trädgården

Nyheter

Nästan 400 solparker väntar på klartecken

Nyheter

Eskilstuna kan få bastu mitt i stan

Nyheter

Invasivt ogräs sprider sig på åkrarna i Sverige

Nyheter
Elever från vårdgymnasiet i Katrineholm praktiserade i Litauen och fick uppleva en annan ekonomisk verklighet än de är vana vid. Foto: Privat
Hilma Söderström och Emeli Urbkvist, längst fram, och Sidra Amin och Tindra Björling på väg till Litauen. Foto: Hilma Söderström
Ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs, Catharina St Cyr (M). Foto: Privat

Praktik i Litauen gav ett nytt perspektiv för vårdeleverna

Nyheter – Det var annorlunda och lärorikt, säger Sidra Amin. Hon och tre klasskamrater i årskurs tre på vårdprogrammet i Katrineholm har varit på praktik tre…

Minikossorna Dexter är en av världens minsta raser med en mankhöjd på runt en meter. Åska och Olivia ser till att markerna hålls betade hemma hos Urd Johnsen utanför Eskilstuna. Foto: Eva Axelsson
Dexterkorna delar hage med elva alpackor och en fjällko. Tillsammans ser de till att hålla markerna betade.
Dextern har ibland kallats för ”poorman´s cow”, fattigmans ko, eftersom den främst hörde hemma på de allra minsta gårdarna på Irland.
"Köttet lär vara väldigt gott. Men här är de hobbykossor och parkarbetare", säger Urd Johnsen och Mario Siegfried som föll för dexterns behändiga konstitution och trevliga utseende.
De skickar iväg alpackaullen till ett spinneri och får garn.
Newfoundlandhunden Vinni är en ivrig bergsbestigare. Och när hon tagit sig upp på någon av bumlingarna i beteshagen väntar hon sig godis i belöning av husse Mario Siegfried.

Dexter – världens minsta koras håller marken öppen

Nyheter Två av världens minsta kossor betar i en hage några kilometer utanför Eskilstuna. Åska och Olivia ser på håll inte så mycket större ut än…

Maria Dudar går flygteknikerutbildning och ska tävla i Yrkes SM nästa vecka i Karlstad. Foto: Privat

Maria Dudar från Nyköping ska tävla SM i flygplansteknik

Nyheter Den 23-25 april arrangeras yrkes-SM där 190 ungdomar från hela Sverige tävlar i 31 yrkesgrenar om att bli bäst i sitt yrke och ta plats…

Kvinnoföretagen på frammarsch

Nyheter

Goda idéer visas upp på landsbygdsriksdag

Nyheter

Firar jubileum med blåsmusik

Nyheter

Första turen för Vingcruisers i hård blåst

Nyheter
Medan de flesta övriga stolpar numera är rivna står de fem kolosserna som ledde kalklinbanan över Hjälmaren fortfarande kvar. Två är placerade på kobbar medan tre står direkt i vattnet.
2018 gav länsstyrelsen klartecken för rivning av stolparna i sjön Hjälmaren under vissa förutsättningar för hur arbetet skulle utföras. Föreläggandet var giltigt i fem år och gick ut sommaren 2023.
Korgarna står kvar vid kalkbrottsutsikten utanför Vingåker.

Rivningstillståndet har gått ut

Nyheter Det är mer än tio år sedan kalklinbanan mellan Forsby och Köping började rivas. Men fortfarande står de fem stolparna i sjön Hjälmaren kvar. Och…

Verksamhetschef Annette Karlsson, hästen Mette och Peter Winblad i Trolldals ridhus. Foto: Karina Frölund

”Ibland måste vi säga nej för hästarnas skull”

Nyheter När Umeå Ryttarförening införde en uttalad maxgräns för hur mycket ryttarna får väga blev det ett stort rabalder. Annette Karlsson verksamhetschef vid ridskolan Trolldal i…

Edanö gård ska bli tillgängligt för allmänheten. Både byggnaderna och marken runt omkring. Man ska kunna ta sig ner till vattnet för att promenera, fika eller fiska. Foto: Bengt Håkanson
Rikard Widén på Hygien Bygg Telge AB renoverar de gamla byggnaderna.
Det finns mycket originalmaterial kvar, men bitvis är det påbyggt med modernare skivor och liknande.
Byggnadsantikvarien David Hansson på Sörmlands Museum säger att huset till vänster är från mitten av 1800-talet och det lägre huset till höger är från 1700-talet. Foto: Bengt Håkanson
Byggföretaget ska i möjligaste mån återanvända materialet som finns.
Edanö gårds karaktär av ett skärgårdshemman är viktigt att bevara, säger byggprojektledare Olof Hjortronberger på Trosa kommun.
Det finns bouppteckningar från platsen som berättar vilka torpare som bott i husen och hur många hästar, kor och grisar det har stått i ladugård och uthus.

Gammalt blir som nytt

Nyheter Edanö gård i Trosa ska renoveras och rustas upp. Projektet kommer att pågå i tre år och byggnaderna ska renoveras varsamt i tidstypisk stil för…

Modellvärldar i miniatyr och detaljerade målningar i storformat

Nyheter

Vill sprida slöjdglädjen i sin nya bok

Nyheter