Småstadsliv i strålkastarljuset

Textstorlek:

– Hur dansar man småstad? funderar dansaren Niklas Valenti.På lördag har han och singer-songwritern Johanna Brun premiär med föreställningen Go Sörmland Go som handlar om hur det är att bo i en småstad.

Musiken har satt toner på småstadslivet och i texterna samsas småstadsidyllen med nedläggninngar och alla livsöden man möter på en mindre ort.

– Vissa handlar om livscykeln, eller livshetsen. Andra handlar tydligt om hur det är att bo på landet och komma tillbaka till den plats man växte upp på, säger Niklas.

Något för alla

De vill att alla ska hitta någonting i föreställningen som de gillar.

– För mig har en utgångspunkt varit att jag ville göra en föreställning som min pappa skulle förstå något av. Han har sett många dansföreställningar och funderat ”Vad är det här?”, säger Niklas.

– Jag vill göra konst som folk tittar på, tar in och förstår. Inte göra en föreställning som två personer ser. Jag vill nå ut.

Johanna har skrivit alla låtar speciellt till föreställningen.

Dans och musik i symbios

– Det var jättesvårt i början. Jag fastnade i att vi hade satt ett tema och var låst i att allt skulle handla om grusplaner, trasiga fönster och småstadsbeskrivningar. Men temat blev bredare och bredare med tidens gång, säger hon.

De poängterar att det inte är en musikföreställning eller dansföretsällning, utan både och. Dansen kan annars lätt hamna i skymundan, att det är musik med dans till, men här är det på lika villkor.

Det satt sina spår när de arbetade med föreställningen på. Istället för att skriva musiken och anpassa dansen till den, så kunde låtarna ändras för att passa dansen.

Länsbor

Johanna som bor i Strängnäs och Niklas i Gnesta, ser både det positiva och negativa med att bo på en mindre ort.

– Även om Strängnäs är större än Gnesta och Flen så när att jag växte upp vet jag att det inte var självklart med. Man fick åka till Eskilstuna om man ville se en konsert och till Stockholm för att gå på teater. Och då behöver man ha ett genuint intresse för att leta upp och skaffa biljetter, säger Johanna.

– Därför är det viktigt att vi kommer ut till folket.

Men det innebär också att publiken kommer närmare.

– Vanligtvis när man spelar en föreställning vet publiken inte vem man är. Här känner de igen oss, det är han som handlar vin på systemet och ekologisk fänkål på Konsum. Att sticka ut så är både fint och läskigt, säger Niklas.