Italienska smaker i Bysmedjan

Textstorlek:

Lena Hagman tog steget fullt ut och satsar på Café Bysmedjan i Mellösa. Med italienska smaker och trivsam miljö hoppas hon att hennes ställe ska bli samlingsplatsen i byn.

Hon har tidigare haft kafé och bar i italien tillsammans med sin man Luca Barion. Hon bodde där i 15 år och älskar italiensk mat och italienska bröd och bakverk.

– Det finns så mycket gott i Italien. Dessutom ska min man hjälpa mig. Han är bättre på att laga mat och då blir det italienskt, säger hon.

Hon bakar olika sorters bakverk, gör smörgåsar och sallader.

– Jag har väldigt mycket idéer som jag inte hunnit med än, men det kommer.

Socialt med café

Lena Hagman smög igång cafét på helgerna medan hon fortfarande jobbade på Flens byggelement. Men förra veckan slutade hon och öppnade caféet på heltid.

– Det är en annan kaffekultur i Italien. Där kunde många komma två gånger om dagen till kafét. De drack sitt kaffe och umgicks. Det är en utmaning att få folk att komma hit, men jag försöker hålla nere priserna för att få många besökare, säger Lena Hagman.

Innan hon och den övriga familjen flyttade till Mellösa bodde de på Värmdö och drev café i Årstadal.

– Där var jag tvungen att få in helt andra pengar är här, bara hyran låg på 15 000 kronor i månaden.

Uteservering i vår

Egentligen var det slumpen som fick familjen till Mellösa. De ville ha möjlighet still generationsboende och hittade det i Mellösa.

Nu bor hennes föräldrar grannar och cafét ligger på gården.

– Vi trivs väldigt bra.

Nu serverar hon också frukost torsdag och fredag.

Även om det är ett kafé med bakverk som crostata med Mascarpone e fragola erbjuds också sopplunch och pasta. Plus matkassar med färdiglagade trerättersmiddagar.

Längre fram i vår blir det uteservering. På sikt hoppas hon att både maken och hon ska kunna jobba i och leva av företaget.

– Det roligaste är den sociala biten. Jag gillar att prata med folk, serva dem och lyssna på andra. Dessutom tycker jag om att driva eget. Jag stimuleras av att tänka själv och tycker om friheten.