Polisen: alldeles för få som anmäler stölder

Polis Maria Ekengren poängterar att det är viktigt att anmäla brott. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

– Om jag har stannat någon med en misstänkt stulen motorsåg i baksätet kan inte jag göra något åt det, om inte sågen är anmäld stulen, säger polis Maria Ekengren.

Vid stöldmötet i Vadsbro i tisdags kväll upprepade både Maria och hennes kollega Dennis Ejdvinsson att det är viktigt att polisanmäla när man blir utsatt för stöld.

Intresset för mötet var stort. Många ville veta hur grannsamverkan fungerar på landsbygden och få tips på vad de kan göra för att hålla tjuvar borta från grejerna.

Göran Bengtsson och LRF i Flen hade tagit initiativ till mötet i Vadsbro. Han har blivit bestulen på grejer för 170 000 kronor och har definitivt tröttnat.

Poliserna förklarade att i deras värld är allt bra om ingen anmäler.

– Förra året anmäldes 157 stölder av diesel i Sörmland, men vi vet att det är många, många fler. Mörkertalet är väldigt stort, säger Dennis Ejdvinsson.

Han vet inte varför stölderna inte anmäls men säger att det kan bero på att självrisken är högre än värdet eller att de drabbade inte tror att polisen ska göra något ändå.

Men han poängterar att om något ska ske behövs anmälningar, som syns i statistiken och som visar mönster och metoder hos tjuvarna.

Margareta Forsbäck från Stjärnhov ville veta mer om hur grannar kan samarbeta. Hon har blivit bestulen på en dieseltank, vinterdäck och en jordfräs.

Nu funderar hon på att köpa en kamera för att övervaka gården.

Under kvällen presenterades flera tips på hur grannar kan varna varandra med facebookgrupper, sms eller specialproducerade trygghetsappar. På plats i Vadsbro var företag som visade lås, larm, kameror, spårsändare och spårmärkning. Länsförsäkringar visade statistik.

Mats Johansson från Gummesta utanför Nyköping ville också veta mer. Han blev av med gps ur traktor och tröska.

– Nu tar jag alltid med den när jag lämnar traktorn, säger han.

– Inspirerande, nu ska vi i LRF Flen organisera grannsamverkan, säger Göran Bengtsson.